Време е за баскетбол, но от онзи необикновения, който събира всички под знамето с любимите три цвята – бяло, зелено и червено. Мястото, което днес трябва да се превърне във врящ котел се казва “Арена Ботевград”, защото само такъв заслужават баскетболистите, които Любомир Минчев е избрал, за да защитават честта на България.

Защото … “this is our house (б.а. – "това е нашият дом" - подобно на рефрена, който ФИБА използва за световните квалификации)!

Бяха разделени, сега е време да сме заедно

През изминалите 10 дни се наслушахме и нагледахме на разделения, на обвинения и какво ли още не.

Стоп!

Край!

Когато България играе няма място за подобни сценарии, защото никой не е по-голям от България и всички ние сме най-силни, когато сме заедно. Вярвам с цялото си сърце, че ако днес се съберем всички и викнем в един глас “българи, юнаци”, ще вдъхнем вяра и на нашите момчета. Те имат нужда от тази единна подкрепа повече от всякога. Повярвайте и вие!

Тежката седмица

През последните няколко дни на селекционера Любомир Минчев със сигурност не му било спокойно. Първо, заради контузиите на Чавдар Костов, Станимир Маринов и Николай Вангелов, а след това и заради едва 24-часовото пребиваване на Александър Везенков при нашите. Крилото се завърна от Испания във вторник и проведе едва две тренировки с отбора, преди отново да се отправи към Барселона заради заболяване на Пиер Ориола, като днес ще облече екипа на каталунците срещу Реал Мадрид, вместо този на България срещу Чехия.

Все пак Минчев има в ростера си играчи като Дий Бост, който пропусна първите мачове от световните квалификации, но отново е готов за битка. Както и капитаните Павел Маринов и Чавдар Костов, нахъсаният Станимир Маринов, точни стрелци като Асен Великов, Мартин Маринов, Павлин Иванов и Златин Георгиев. Кошът ни пазят Александър Янев, Димитър Димитров, Станислав Ваклинов и Николай Вангелов.

Някои ще кажат, че можело и други. Да, но селекционерът е един и окончателното решение е негово. Преди да съдим нека оставим момчетата да поиграят, пък тогава да слагаме етикети кой ставал и кой не. Лесно се съди, трудно обаче се върви, когато те съдят и слагат друг на твоето място.

Съперникът

Националите ще се изправят срещу най-сериозния си тест в световните квалификации днес. В Ботевград те ще приемат лидера в нашата група Ф - Чехия. Според ранкинга на ФИБА, следващият ни съперник в пресявките за шампионата в Китай през 2019 г. заема 26-то място сред баскетболните нации.

Всъщност, от 1993 г. Чехия участва на международни форуми като самостоятелна държава, а преди това играе под флага на Чехословакия. До момента, в своята история чехите могат да се похвалят с 5 участия на европейски първенства, като най-доброто им класиране е през 2015 г. – седмо място, с 5 победи и 4 загуби.

Най-големите звезди на чешкия баскетбол са носителят на Суперкупата на Испания с Барселона през 2015 г., а понастоящем и част от Вашингтон Уизърдс – Томаш Саторански и шампионът в Евролигата с Фенербахче от миналия сезон – Ян Весели. И двамата обаче няма да излязат днес срещу България, заради конфликта между ФИБА и Евролигата, които не могат да се разберат за графиците на двете надпревари и категоричния отказ на НБА да пуска играчи от най-силното първенство за международни форуми по време на сезона.                                                       

Ронен Гинзбург обаче е събрал не по-малко силен състав, който постигна две победи в първия игрови прозорец в група Ф на световните квалификации – съответно срещу Исландия с 89:69 у дома и срещу Финландия с 64:59 като гост. В първия двубой гардът на ЧЕЗ Нимбурк Яромир Бохачик наниза 20 точки, докато в Хелзинки крилото на Севиля Блейк Шилб приключи със 17 точки за чехите.  

Най-опасните

Поглед към статистиката на ФИБА показва, че водещ реализатор на Чехия е Блейк Шилб, който реализира средно по 16 точки. Под двата ринга господар е 217-сантиметровият Ондреж Балвин, който овладява по 10.5 борби, което го прави и най-добър борец в квалификациите досега. Именно той прави и по-много подавания на мач – по 4, а освен това е най-полезен за тима си – с коефициент 18.

Вниманието на нашите обаче трябва да e насочено и към Яромир Бохачик, който записва средно по 14 точки, към Войтех Хрюбан с по 10.5 точки, както и към Мартин Криз, който може да се похвали с по 9.5 точки и 6.5 борби на двубой. В ростера на чехите след контузия се завръща и опитният стрелец Лукаш Пализа.

Дали Любо Минчев и компания ще извадят някой коз, с който да спрат непобедена Чехия или селекцията на Ронен Гинзбург ще се окупира на първото място в групата, ще узнаем по-късно днес, около 20.00 ч.  

Двубоят България - Чехия може да гледате на живо по БНТ, както и пресконференцията след двубоя в официалния канал на ФИБА в youtube.

Снимки: LAP.BG и ФИБА