Няколко часа преди да бъде поставено началото на полуфиналите за Купата на България, BBALL.BG обръща поглед към гвоздея на този етап, който безспорно е сблъсъкът между Левски Лукойл и Балкан. Два тима, обещаващи да предоставят истинско зрелище, което да направи любителите на баскетбола още по-влюбени в играта в ден като днешния 14 февруари.

В 18:00 часа в зала „Универсиада“ „сини“ и „зелени“ влизат в спор за достигане до финала за втория по важност трофей в родния елит, а реваншът е след точно 72 часа – на 17 февруари (събота) в „Арена Ботевград“.

КУПА БЪЛГАРИЯ 2018: ЛЕВСКИ - БАЛКАН: БИТКАТА НА ЧУЖДЕНЦИТЕ

Колкото и силни чужденци да има в арсенала на Константин Папазов и Небойша Видич, ядрото и на двата тима се гради около българите. Именно към тях насочваме вниманието си сега.

Докато отговорността сред левскарите, поне според статистиката, изглежда разпределена, то най-силното българско присъствие при ботевградчани идва от... Христо Захариев.

 

Интересен факт е, че единственият българин в тази полуфинална двойка, който влиза като титуляр във всички двубои, в които участва, е Станимир Маринов. Националът е и най-полезният играч на „сините“, със среден коефициент на полезно действие от цели 18,5 пункта. Веднага след него се нареждат Алекс Симеонов (12,7), Божидар Аврамов (12,2), Христо Николов (11,2) и Веселин Веселинов (10,0).

КУПА БЪЛГАРИЯ 2018: ПЪРВИТЕ 42 ДНИ ОТ ЖИВОТА НА ЛЕВСКИ ЛУКОЙЛ

За Балкан отново най-полезен е Христо Захариев със средно КПД 16,2. Той е и единственият нашенец в селекцията на „зелените“, който минава двуцифрената бариера в този показател. Крилото стартира в 11 от 13-те срещи, в които участва, а игровото му време е абсолютен рекорд, освен сред родните състезатели, и сред целия състав на Видич.

КУПА НА БЪЛГАРИЯ 2018: ТАЙФУНЪТ БАЛКАН