Лидер в класирането на НБЛ след 18 изиграни кръга. Фаворит този сезон и за титлата, и за купата. Всичко това е Балкан. И всяка добра дума за ботевградчани този сезон, е напълно заслужена.

Пътят към първия трофей за "зелените" обаче минава през... костелив орех. И към днешна дата, абсолютна енигма. Тази енигма се нарича Левски Лукойл - сочен на хартия за вундертим, но на практика до момента - една неловко скрибуцаща машина с куп пробойни.

Но доминацията на ботевградчани не дойде с вълшебна пръчица, а с много работа и упоритост.

У НАС

За няколко месеца Балкан се превърна в отбор, който се носи на крилете на атракцията и който печели симпатиите и на неутралните фенове.  С 13 победи в НБЛ,  две от тях срещу хегемона Лукойл Академик (69:95 през октомври в Ботевград, 99:91 през декември в Правец), и една над новосформирания в началото на тази година Левски Лукойл (86:63 в София) преди 11 дни.

В добавка “зелените” победиха по веднъж и останалите си съперници в Топ 4 - Рилски спортист със 83:78 в края на миналата седмица и Академик Бултекс 99 с 85:78 в края на октомври 2017 г. В НБЛ Балкан падна едва 3 пъти в 16 мача - от Левски, но преди да стане Лукойл със 70:67 (на 12 декември 2017 г.), от Рилецо седмица по-късно със 71:86 в Самоков и Академик със 70:80 на 6 януари в Пловдив.

УРОЦИТЕ ОТ ЕВРОПА

Балкан отпадна рано в Европа, но излезе цял от битки, донесли поука и самочувствие на избраниците на Небойша Видич. Макар че постигнаха само една победа в груповата фаза (над Брюксел с 89:84), "зелените" се представиха достойно срещу Керавнос и Кьорменд. Преди това, в квалификациите отстраниха стария познайник на българските тимове – Орадея.

ШЕСТИЯТ ИГРАЧ

На фона на празните трибуни в родния баскетбол на места, където до преди няколко години не можеше да намериш игла в купчина сено, Балкан е горда баскетболна крепост, която се държи върху основите на една от най-верните и най-разбиращите от играта публики у нас. Феновете на Балкан са верен съюзник на играчи и треньори, но и техен остър критик. Именно тези привърженици ще бъдат и голямата опора на "зелените" в предстоящите двубои срещу Левски Лукойл. Може да бъдете убедени, че ако утре в "Универсиада" зелените шалчета ще бъдат стотици, то в събота в "Арена Ботевград" ще са няколко хиляди.

БЪЛГАРИТЕ

Първото си попълнение в Ботевград обявиха още преди в НБЛ да са раздали медалите в шампионата за 2016/2017. Венцислав Петков повлече крак след силен сезон в Ямбол, а след него в тима се озоваха две "аса" - дългогодишният капитан на Левски Павел Иванов, и един от най-качествените наши баскетболисти - Христо Захариев, разделил се изненадващо с Лукойл след поредна титла в НБЛ.

ЛЕГИОНЕРИТЕ

В Ботевград пазаруваха разумно при чужденците, обявявайки за свой бившият център на сръбския Суботица Игор Кесар, последван от американците Брандън Фортънбъри, Дивон Уошингтън и Дейвид Хоутън, като последните двама дойдоха от финландския Карху и гръцкия Трикала. След сезон в босненския Игокеа се завърна и Фортънбъри, който обаче се контузи в началото на ноември и остана извън игра две месеца и половина, преди отново да се появи по екип в края на миналия месец.

ПРОМЯНАТА

При гардовете Балкан стартира сезона с друг янки Девин Брукс, който обаче предпочете Ливан преди около месец, а мястото му зае друг американец - Джордан Калахан, дошъл от катарския Ал Гарафа. През последните три седмици бившият играч на Антверп Джайънтс демонстрира, че умее да носи отговорност в ключови моменти, а Небойша Видич не пропусна да отчете и човешките му качества след последния двубой с Рилски. Всичко това ще му даде и по-бързо адаптиране към сплотения колектив на ботевградчани.

ЖОКЕРИТЕ

Допълнение към силната селекция на Балкан този сезон правят и младоците Александър Илиев, Здравко Христов и Румен Василев, на които Видич успява да намери време и място за изява. И не на последно място, в Ботевград оставиха капитанската лента в ръцете на Радослав Кочев - вярна рожба на клуба, а ако Видич не е забравил за добрата му игра срещу Лукойл на купата в Пловдив преди година, значи е наясно какво трябва да направи, когато на терена стане тежко.

ТРЕНЬОРЪТ

Небойша Видич е хитра лисица. Знае кога да си замълчи, знае кога да захапе реферите, знае кога да вдигне пушилка и кога да си седи кротко на стола. Резултатите на отбора му обаче запушват устите на критиците, които при идването му в Ботевград побързаха да го обявят за класически парашутист. Много добър треньор, очевидно и психолог, който успява да държи мир в съблекалнята. Срещу Левски Лукойл обаче ще бъде трудно. И нищо от постигнатото дотук няма да има значение ако Балкан вземе, че се удави точно, когато е бил на метър преди финала...