Женският национален отбор на България приема днес Холандия от 18.30 ч. в столичната зала “Универсиада” в мач от европейските квалификации за жени. Входът за срещата е свободен.

Как обаче са подготвят нашите момичета за двубоите с “лалетата” днес и Испания на 13 февруари, какво очакват и какво е настроението при тях, за всичко това от BBALL.BG потърсихме една от основните ни състезателки - Цветомира Шаренкапова. Ето и какво ни разказа тя:

- Как протича подготовката Ви за мачовете с Холандия и Испания?

- Нямаме много време за подготовка. Всяка една от нас трябва да бъде на 100% на тренировките. Да е концентрирана, да изпълнява това, което се изисква от нея и да вземем максимума от тази една седмица.

- Какви са очакванията ти за двете срещи?

- Да покажем един красив баскетбол. Да се борим до последната секунда, забавлявайки се на терена. И след мачовете да сме доволни от себе си, независимо от крайния резултат.

- Повечето от баскетболистките в отбора играят в България и се познавате. Това помага ли Ви да се сработите по-бързо?

- Да познаваме се и това е плюс за нас, но реално в този състав сме за първа година заедно. За почти всички момичета това са първи квалификации, в които ни се дава шанс да играем.

- Какви изводи си извадихте от двата мача през ноември?

- Сблъскахме се с най-добрия отбор в Европа. Класите и възможностите ни са на съвсем различно ниво. Трябва да сме положителни, да се стремим да играем с възможно най-малко грешки и да се борим до последно.

- Стефан Михайлов каза, че Холандия е на нашето ниво. Какво е твоето мнение за този съперник?

- Холандия са един добър отбор. Основните им състезателки играят в Германия, в Първа лига. Със сигурност не са от класата на Испания. Но ние не можем да си позволим да даваме оценки на останалите. Трябва да излизаме всеки мач да подобряваме себе си, играта си и да се доказваме.

- В отбора ни има и някои млади момичета, какви съвети би им дала?

- Те са бъдещето на българския баскетбол. Да вярват в себе си! Да работят денонощно, да живеят с мисълта за баскетбола и да мечтаят смело, за да успеят да променят сегашната ситуация.

- Разкажи ни нещо интересно от кухнята…

- Атмосферата в отбора е добра, разбираме се. Времето ни заедно е прекалено малко, за да се случи нещо по-пикантно. (Смее се) 

- Това, че ти играеш и в Адриатическата лига, подобно на някои твои съотборнички, помага ли Ви в тези квалификации?

- Разбира се, че ни помага. Българското първенство без чужденки е възможност за младите да се развиват и доказват. Но за нас, по-важните мачове са от Aдриaтическата лига.

- Жаклин Златанова няма да бъде с вас заради контузия. Мислиш, че ще успеете да запълните празнината от отсъствието й?

- Няма как да запълним празнината от отсъствието на Жаки. С класата и опита си, тя щеше да ни помогне безкрайно много.

- Какво си пожелаваш ти за националния отбор за тази година и лично за себе си?

- Първо и най-важно здраве! С всеки мач да показваме по-добра игра и следващия път, когато играем с европейския шампион да е на финала на европейското първенство.