България ще се подсили с два чуждестранни баскетболистки чрез натурализиране. Това разкри още преди няколко дни селекционерът на женския ни национален отбор Стефан Михайлов.

Решението стана факт днес след заседание на Управителния съвет на българската федерация по баскетбол, по време на което е взето под вниманието необходимостта от подобен ход. На процедурата по оформяне на документите ще бъде даден ход.

В ростера на България ще влезе познатата у нас като състезателка на Монтана 2003 Сара Бът, която този сезон играе в Адриатическата лига. В този турнир тя записва средно по 13.7 точки, 9.7 борби и 1.8 асистенции в 14 мача. Преди това 195-сантиметровата баскетболистка преминава и през австралийския Булър Бумърс, полския Лодз и руския Казан. Бивша възпитаничка на Станфърд Юнивърсити.

Втората баскетболистка, която ще получи българска гражданство, ще бъде Ерика Уийлър, която защитава цветовете на турския Бешикташ. Висока е 170 см. В кариерата си досега бившата възпитаничка на университета Ръджърс преминава през Адана, Мерсин и Саламанка.

Гардът има и мачове в женската НБА с отборите на Индиана Фивър и Ню Йорк Либърти. Средните й показатели са 4.5 точки и 1.5 асистенции. Всяка следваща година тя показва прогрес в развитието си, като през 2017 г. изиграва най-добрата си година с екипа на Индиана, където записва средни показатели от 11.8 точки и 4.1 асистенции. Поставя личен рекорд за най-много отбелязани точки в мач от WNBA – 33 точки и изравнява рекорда на Индиана за най-много вкарани тройки в един мач – 7.

Снимки: LAP.BG и The Source