Александър Груев се завърна в България и отново ще играе в родното първенство след като стартира сезона в косовския Башкими. Опитният гард ще носи екипа на Академик Бултекс 99 в близко бъдеще.

АЛЕКСАНДЪР ГРУЕВ ОТНОВО В БЪЛГАРИЯ

По този повод BBALL.BG се свърза с него, за да ни разкаже малко повече за преминаването си в Академик, за престоя си в Косово и за очакванията си за трите надпревари, в които пловдивчани участват този сезон.

- Как се стигна до преминаването ти в Академик Бултекс 99?

- След раздялата на отбора с Шакир Смит, треньорът Асен Николов се свърза с мен и още след първия разговор се разбрахме да продължа кариерата си в Пловдив.

- Разкажи ни накратко за престоя си в Косово… В последните седмици не те виждахме в групата на Башкими за мачовете. Каква бе причината за това?

- Башкими изпадна в тежка финансова ситуация и това беше причината да си тръгна. Разтрогнах договора си по вина на клуба, заради забавяне на заплати. След мен си тръгнаха всички останали чужденци, също така и водещите местни играчи и двама треньори.

- Следиш ли българското първенство този сезон и какво е мнението ти за конкуренцията в него?

- Разбира се, следя го още от началото. За съжаление разликата между водещите отбори и тези в края на класирането е чувствителна, но според мен първенството е доста интересно и битката за медалите ще бъде голяма.

- Познаваш ли някои от новите си съотборници в Пловдив?

- Познавам всички момчета, с изключение на единия американец.

- Академик Бултекс 99 се бори на три фронта. Как виждаш ти шансовете му да приключи в Топ 3 в турнирите, в които участва?

- Шансовете са напълно реални, но няма да е никак лесно и ще е нужна много работа и битка във всеки един мач.

- Липсваше ли ти България през последните месеци?

- В Косово бях около три месеца, така че не бих казал. Естествено семейството ми липсваше, но това е нещо нормално за професионалните спортисти.

- В родното първенство се завърна и Филип Виденов, който ще играе за Берое. Сега и ти ще бъдеш в Академик. Мислиш ли, че вашето присъствие може да е от полза за младите?

- Би трябвало, това е естественият начин да се случват нещата. Както аз съм се възползвал да научавам тънкости преди години от опитните ми съотборници и противници, и Филип е бил от тях, така и те сега могат от нас. Но всичко зависи от това дали искат.

- Къде би искал да видиш Академик Бултекс 99 в края на сезона?

- Мисля, че имаме отбор, който може да постигне много. Искам да завършим сезона здрави, удовлетворени от свършената работа и постигнатите резултати.

Снимки: LAP.BG и Официалният сайт на Башкими