В Правец от началото на годината са събрани част от най-големите таланти на България, които през лятото ще дадат всичко от себе си, за да върнат младежката и юношеската ни формация в Дивизия А. Дотогава обаче те ще трупат опит при мъжете чрез участието си в НБЛ Виваком в състава на Академик под ръководството на Георги Давидов и неговия щаб.

BBALL.BG се свърза с един от младоците на Академик и юношески национал на България – Георги Дамянов, за да ни разкаже малко повече за себе си, за чувството да играеш в елита и да имаш за съперници тези, на които се възхищаваш. Ето и какво ни сподели още 181-сантиметровия гард:

- Как се чувстваш като участник от отбор в НБЛ?

- Чувството да играя в НБЛ е голямо. От доста време чакам този момент. Това е една сбъдната мечта - да играя срещу идоли, на които искам да подражавам.

- Какво е усещането да играеш срещу опитни съперници при мъжете?

- Усещането е неописуемо. Мисля, че така срещу по-опитни играчи ще израсна и аз като играч.

- Вие сте много млад тим, който наскоро се събра в този си вид. Какво е да работиш с млад треньор като Георги Давидов, който като играч има изключителен опит? Кои са най-ценните съвети, които сте получили от него досега?

- Георги Давидов е един изключително добър човек и треньор. Чувството да работя с него е голямо. Държи много на нас. Каза, че ще е трудно сега, но рано или късно този труд ще даде резултат.

- Петко Маринов е човек с изключителен опит като треньор. Присъствал ли е на ваше занимание и имало ли случай да ви съветва за нещо?

- Петко Маринов е легенда в българския баскетбол. Човек с изключително много опит зад гърба си. Присъства на всяко едно наше занимание и неговите съвети са изключително ценни за мен.

- Всеки спортист си мечтае да спечели. Вярвате ли, че може да го направите в лигата този сезон?

- Вярвам в момчетата и мисля, че съвсем скоро може да изненадаме някой отбор.

- Сега нещо и за теб. Кога започна да тренираш баскетбол и кой бе първият ти отбор?

- Започнах да тренирам в 1-ви клас. Отидох като на шега, както всяко малко дете, което не знае какво иска. Хареса ми много. Тогавашните ми треньори бяха Георги Велчев и Иван Коцев, за което всичко дължа главно на тях. Първият ми отбор беше Сити Юнивърсити.

- Има ли някой от семейството ти, който се е занимавал с баскетбол?

- Никой от семейството не се е занимавал с баскетбол, явно аз ще съм първият.

- Кой е играчът, който те вдъхновява?

- Главно следя Евролигата и играчът, когото най-много ми допада е Серхио Люл, който за жалост в момента е контузен. От българските играчи симпатизирам на Божо Аврамов и Иван Лилов.

- Кой е любимият ти отбор?

- Реал Мадрид.

- Спомняш ли първия си кош?

- Спомням си го, беше от наказателната линия, но не искам да си спомням крайния резултат.

- Какво би казал на децата, които сега започват да тренират?

- Съветвам ги да бъдат мотивирани, родителите им да бъдат зад тях във всеки момент. Ще има трудности, но всеки минава през тях.

- Как преминава едно лято на Георги Дамянов?

- Лятото наблягам на индивидуални тренировки, в Правец всяко лято осигуряват треньор, който да работи с децата в града. Миналото лято бях зает с националния отбор. Тук искам да благодаря на Мануел Марков, който ме включи в състава да участвам на европейското за юноши.

- Каква е голямата ти мечта?

- Голямата ми мечта е един ден да играя на високо ниво.

- Пожелай нещо на читателите на bball.bg…

- Пожелавам на читателите на bball.bg да посещават мачовете на любимите си отбори. Да вярват в националния отбор, който има огромен шанс за класиране. Също така да бъдат живи и здрави.