Въпреки че ще навърши 38 години през лятото и играе за националния отбор на Испания от 2001 г. насам, Пау Гасол май няма никакво намерение да се оттегля. Всъщност оказва се, че двукратният шампион в НБА с Лейкърс ще носи екипа на “Ла Фурия” колкото се може по-дълго.

За мен е голяма гордост да представям страната си. Това е специално усещане, така че докато мога, ще го правя”, заяви големият Пау Гасол пред официалния сайт на ФИБА.

213-сантиметровият баскетболист е част от златното поколение на Испания през последните две десетилетия, донесло на страната световната титла от Япония 2006, както и европейските отличия от Полша 2009, Литва 2011 и Франция 2015.

Доволни сме, защото постигнахме толкова много заедно. Пораженията ни накараха да работим по-усилено, за да стигнем до моментите на успех. Загубихме финала през 2003 г. През 2007 г. отново паднаха у дома в битката за златото. Това наистина ни нарани, но и в същото време ни накара да излезем и да спечелим три от следващите четири европейски първенства. Мисля, че във всеки един от тези турнири показахме колко единни бяхме като отбор”, върна се назад 37-годишният испанец.