Обединение! Това е новината не на деня, не на годината, а може би на последното десетилетие в българския баскетбол!

От днес двете най-големи имена в историята на този спорт у нас – Левски и Лукойл Академик стават едно цяло.

Отборът ще носи името Левски Лукойл, негов президент ще бъде един от най-великите наши баскетболисти за всички времена и дългогодишен капитан на „студентите” Тодор Стойков. Старши-треньор на отбора ще бъде Константин Папазов.

Общото наследство на „сини” и „студенти” възлиза вече на недостижимите 71 трофея в историята на българския баскетбол. От тях Лукойл Академик е с уникалните 26 титли, а през годините Левски е ставал 18 пъти шампион. Във витрината на Лукойл Академик гордо стоят 12 купи на България, а в тази на Левски – 15.

За последно Левски триумфира с титлата у нас през 2014-та, но трябва да отбележим и че именно Левски е носител на златото в първото в историята държавно първенство при мъжете през 1942-ра. Левски е и двукратен първенец в Балканската лига – през 2010-та и 2014-та, а в този турнир селекцията на Константин Папазов участва и през настоящия сезон.

Лукойл Академик е абсолютен хегемон по шампионски титли в ерата на петролната компания през новото хилядолетие – цели 14 от общия брой на 26-те като „студентите” не са позволявали на друг да триумфира със злато в първенството през последните три сезона.

Баскетболен клуб Левски е основан през 1923 г., а Академик – през 1947 г. Великият студентски тим единствен в българския баскетбол може да се похвали със световна студентска титла – 1957 г. На два пъти исполините на легендарния треньор Божидар Такев стигат до финал за КЕШ – 1958 и 1959 г. Най-големият европейски успех на отбора под знака на Лукойл е Купата в Южната конференция на ФИБА през 2003 г., когато треньор е Петко Маринов, а на финала в зала „Универсиада” „студентите” побеждават с кош със сирената гръцкия Арис Солун.

Ръководството на ЛУКОЙЛ-България ще продължи подкрепата си и за детско-юношеската школа и представителния състав на най-успешния български баскетболен клуб - Академик, без марката да присъства в названието на клуба. Административните отговорности по спортно-техническата подготовка на децата, младежите и мъжкия състав на Академик  от Правец са възложени на легендата Петко Маринов, чиито дългогодишен опит и знания ще осигурят приемственост между баскетболните поколения и достойна млада смяна играчи. Старши треньор тима остава Георги Давидов.

Така, поне до края на настоящия сезон, в НБЛ и в турнира за Купата на България ще участват и Левски Лукойл, чийто дом ще бъде зала „Универсиада”, и Академик, който ще се подготвя и домакинства в спортния комплекс на „студентите” в Правец.

Снимки: LAP.BG, БФБ и НБЛ