Лукойл Академик приключи европейското си участие още преди седмица, но за един от играчите му суперлативите в Европа продължават да валят. Кийт Клентън си заслужи званието Борец №1 на редовния сезон във ФИБА Къп през 2017/2018.

Нито един играч не достигна границата от средно по 10 борби в турнира, но центърът на българския шампион Кийт Клентън бе много близо да направи това. 206-сантиметровият американец приключи със средно по 9.7 овладени под двата ринга топки в срещите на отбора си, които допълни с по 9.3 точки. Това обаче не стигна на Лукойл за нещо повече от трето място в група Ф, където първи и втори останаха Клуж и Истанбул”, пишат авторите на официалния сайт на ФИБА Къп.

27-годишният баскетболист затвърди репутацията си на един от най-борците в Европа, след като стана първи по този показател в Шампионската лига и в гръцкото първенство през миналия сезон, но с отбора на ПАОК. Зад Кийт Клентън в класацията на ФИБА Къп се нареждат Урош Лукович от участника в Адриатическата лига Морнар Бар, Теръл Паркс от кипърския Керавнос, Кристофър Счераповисз от Минск и Джеф Ейдриън от Бней Ерцлия.

MVP на редовния сезон във ФИБА Къп е Мохамед Абукар. Реализатор №1 е 24-годишният гард на Баакен Девон Пърсел. Призът за Най-добър подавач отива при Дъг Уигинс от Баакен, а с най-много откраднати топки е баскетболистът на Сигал Прищина Андрю Лоурънс. 

Снимки: LAP.BG и ФИБА Къп