След отпадането от ФИБА Къп, за Лукойл Академик остана да се бори за шампионската титла и Купата на България. “Студентите” приключиха първия етап в мъжкия ни елит като лидери във временното класиране, а един от факторите за добрата им игра в домашния шампионат напоследък е все по-доброто представяне на национала Божидар Аврамов.

BBALL.BG се свърза със 196-сантиметровия гард, за да разбере как при шампионите свикват с новия треньорския щаб, начело на който е Георги Давидов, за конкуренцията в лигата и за завръщането му в националния отбор след тригодишна пауза (б.а. – две, от които прекарани в лечение на травма в коляното). Eто и какво сподели варненецът:

- Няма как да не те попитам за емоциите около мача с Левски, след като ти вкара последните двa наказателни удари и донесе победата на Лукойл. Очакваше ли обаче да е толкова трудно?

- Мачът с Левски беше много труден и се радвам, че го спечелихме. Най-важното е, че проявихме характер, но си знаехме от началото, че няма да е лесно.

- Имате нов треньор в лицето на Георги Давидов и нов щаб, в който и е легендата Петко Маринов. Свиквате ли вече с техния начин на работа?

- Мисля, че свикнахме много-бързо, не сме променяли много неща. Във всеки отбор стават такива рокади и всички подхождаме професионално към нещата.

- Малко по малко се връщаш към силната си форма. Как виждаш себе си на фона на конкуренцията в отбора на твоята позиция?

- Във всеки отбор, който се бори за титли трябва да има конкуренция, защото тя e нещото, което прави първо отбора по-силен и второ изгражда играта и манталитета на един играч. Колкото до моята форма, опитвам се да давам всичко от себе си отбора да побеждава и да е там, където му е мястото.

- Какво е мнението ти за първенството тази година?

- Първенството до момента е добро. Тепърва ще става по-оспорвано и интересно, важното е ние да си вършим работата и да доставяме удоволствие на феновете по залите.

- Това, че Лукойл отпадна рано от Европа, как се отразява на отбора, пред който винаги са стояли високи цели?

- Със сигурност на всички ни се искаше да продължим напред в евротурнирите, но не се получиха нещата и сега трябва да се фокусираме към другите цели от първенството. Случва се, не сме първите, нито последните, които отпадат по-рано, все пак сме професионалисти и знаем как стоят нещата.

- От Рилски спортист, който до преди два дни бe в серия от 10 поредни победи, са се заканили да гонят успех срещу вас в събота. Какви са очакванията ти за предстоящия двубой и определяш ли ги за ваш конкурент за първото място?

- Нормално е всеки един отбор да очаква с нетърпение мачовете си с нас. Все пак знаем какъв дразнител сме за другите и всеки иска да изпъкне срещу нас, за да победи шампиона. Тренираме здраво за мача в Самоков и искаме да покажем най-доброто от нас, за да можем да ги победим, което няма да е лесно, както беше в първия мач от първенството. Не мога да определя такива неща. Само бъдещето ще покаже кой с играта си заслужава да е първи.

- Върнахте се на първото място, където през последните сезони неизменно сте. В началото обаче не беше така. Защо се получи така според теб?

- Нормално е да има добри и лоши моменти през сезона. Паднахме от Балкан и поради тази причина не бяхме на върха за кратко, надявам се да запазим позицията си.

- Докъде искаш да стигнеш с Лукойл?

- В бъдеще ми се иска да играем финали на някой евротурнир. Мисля, че това беше реално във ФИБА Къп. защото всички отбори са равностойни, а и мисля, че отбора го заслужава. Дай Боже догодина да го постигнем.

- В края на миналия месец се завърна в националния отбор след дълга пауза, в която лекува контузия. Как ти се отрази отново да си с тима и какви са впечатленията ти от двата мача с Финландия и Исландия?

- За мен беше чест да се завърна в националния отбор след тази пауза. Нямахме късмет в първия мач срещу Финландия, който според мен можехме да победим лесно. Срещу Исландия показахме характер и успяхме да вземем тази ценна победа, която може да ни осигури преминаване в следващата фаза.

- Идва края на годината. Каква равносметка би си направил за нея и какво си пожелаваш за следващата 2018 г.?

- Равносметката ми е, че можехме да се представим по-добре, но важното е, че сме здрави, а за следващата си пожелавам да постигнем това, което не можахме през изминалата.

Снимки: LAP.BG и ФИБА