Първият етап от 2017/2018 в НБЛ Виваком вече е в историята. След 9-те изиграни кръга в шампионата при мъжете и общо 36-те двубоя, лигата си има нов водач при отборите и това е Лукойл Академик, следван от Рилски спортист, Балкан, Академик Бултекс 99, Левски, Берое, Черно море Тича, Ямбол и Спартак Плевен. Преди да отправим поглед към следващите четири двубоя в баскетболния елит, нека надзърнем и при лидерите в отделните статистически категории след първия етап.

Справка на BBALL.BG с данните от официалния сайт на лигата показва, че най-полезен в първенството е националът Александър Янев, който записва среден коефициент 26 в срещите на Берое в шампионата. Варненецът е следван от бившия си вече съотборник Алекс Дейвис със средно по 23, както и от гарда на Левски Станимир Маринов (с КПД 23 на мач), от един от американците в Ямбол Алън Арнет (КПД 23) и от Травис Тейлър от Рилски спортист със среден коефициент 21.

27-годишният Александър Янев е и реализатор №1 в лигата със средно по 21.3 точки от началото на сезона. По петите обаче го следва Станимир Маринов със средно по 20 точки, но той се присъедини към Левски в края на октомври. Макар и с пет мача на сметката си, заради спрените картотеки от ФИБА в Черно море Тича, Симеон Илиев набързо се превърне в топстрелец на тима си със средно по 19.5 точки. Зад него е Алън Арнет, който отбелязва по 19.1 точки. Топ 5 се допълва от колегата му при ямболии Брайкус Перин, който прави по 19 точки на двубой.

При борбите двама играчи си поделят първото място. Центровете на Левски и Черно море Тича Никола Маравич и Драган Тубак грабват по 9.8 отскочили от двата ринга топки в мачовете на отборите си. Гардът на Балкан Девин Брукс е трети, със средно по 8.5 борби, а зад него са центърът на Лукойл Академик Кийт Клентън и Симеон Илиев от Черно море Тича със средно по 8.3.

Деян Карамфилов от Левски е убедителен лидер по асистенции. Гардът, който се завърна в селекцията на столичани след сезон във Варна, прави по 7.1 завършващи подавания в лигата през 2017/2018, докато зад него се нареждат Айзея Юмипиг (Академик Бултекс 99), Дерек Райт (Рилски спортист) и Божидар Аврамов (Лукойл Академик) със средно по 5.5. Капитанът на “студентите” Асен Великов е на пето място със средно по 5.4 асистенции. 

В категорията с откраднатите топки начело е Милян Бочка (Черно море Тича) с по 3 отнети топки в мач. На втора позиция е Травис Тейлър (Рилски спортист) с по 2.8. Най-добрите пет затварят Айзея Юмипиг (Академик Бултекс 99) с по 2.3, Брайкус Перин (Ямбол) с по 2.1 и Брандън Фортънбъри (Балкан) с по 2 отнети топки, но последният се възстановява от контузия. 

Снимки: LAP.BG и НБЛ