Президентът на родната федерация по баскетбол Георги Глушков ще връчи за четвърти път купа "Васил Манченко" на турнира за девойки от столичните училища от 8 до 12 клас. Той събира рекорден брой участници в историята си -  10 отбора, които днес започнаха надпреварата от 9.00 ч. под двата коша в зала "Румен Пейчев". За първи път ще бъде избрана Мис Турнир от компетентно жури под ръководството на известния с точните си баскетболни прогнози коментатор и водещ на предаването "Арена Баскет" по БНТ Симеон Найденов. Избраничката ще получи специален подарък от националката Жаклин Златанова чрез нейната майка Красмира Банова.

Жаклин е посланик на турнира от миналата година, а нейната легендарна майка - спортен директор на надпреварата. Проявата е  част от календара на "София- европейска столица на спорта". По традиция от 2013 г. тя се провежда ежегодно със съдействието на дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм” в общината с ръководител г-жа Ирена Димитрова, БФБ  и БК ЦСКА - с изпълнителен директор Роберт Гергов. Награден фонд от 2000 лв е осигурен от семейството на Васил Манченко, участник на две Олимпиади с националния отбор на България и дългогодишен спортен журналист и коментатор на БНТ.

Преходната купа, дело на художника Борис Костов от Велинград, ще остане в училището, което ще я спечели три поредни турнира. В рамките на турнира ще се проведе столичен шампионат по стрелба от тройката за ученички. Надпреварата носи името на легендарния трикратен участник на Олимпийски игри и сребърен медалист от ЕП-57 Георги Панов - Гецата. Той бе голям приятел на турнира и участваше в организацията му във всичките му 8 издания за момчета и момичета. Право на участие има по един представител на участващите отбори. Победителят ще получи смартфон и купа от представител на семейството. Първите в класирането също ще вземат по един нов Motorola C +, осигурен от главния спонсор "Виваком". 

В мачовете от турнира се играе се до 8 минути или до 11 точки, като който отбор вкара, предава владението на топката на съперника.

Източник: Спортал