От Евролигата още веднъж обявиха, че остават "За" развитието на европейския и световен баскетбол. Изпълнителният съвет на надпреварата се събра на среща в Барселона във вторник, след която стана ясно, че подготвя ново предложение за достигане на разбирателство с ФИБА за игровите прозорци на световните квалификации.

По време на срещата са обсъждани три варианта за алтернативи на календарите, като членовете на съвета единодушно застанаха зад позицията, че са необходими допълнителни колективни усилия за излизане от тази ситуация за доброто на спорта. Освен това бе представено и предложение, разработено през последните два месеца. То включва приемът на млади играчи до мъжките отбори, икономическата устойчивост на клубовете и лигите, броят на международните клубни състезания, включително тяхното управление и изискванията към участието на играчите в националните отбори. То ще бъде представено по-късно този месец и на среща на Борда на ФИБА.

Евролигата остава ангажирана с установяването на конструктивен диалог с международната централа, като иска да избегне ситуации като тези, случили се по време на първия игрови прозорец за националните отбори през ноември, и се надява, че последното предложение ще постигне това.