Осмата седмица в тазгодишния календар на Националната баскетболна лига вече е в историята. Седмица на домакинските победи и изненада там, където повечето не очакваха – Балкан загуби като домакин на Левски в „Арена Ботевград“, където преди това печелеше срещу Лукойл Академик, Академик Бултекс 99 и Берое. Иначе, резонни победи за Черно море, Лукойл и Академик съответно във Варна, Правец и Пловдив.

Ето и Идеалната петица на BBALL.BG за 8 кръг:

1. Айзея Юмипиг (Академик Бултекс) – КПД 27

Пловдивчани имаха нужда от победа преди седмицата на гостувания първо в Косово за Балканската лига, а след това и на Берое в Стара Загора, и я постигнаха с разгромното 94:75 срещу Спартак Плевен. Основен принос за успеха пък имаше взривоопасният 183-сантиметров гард, който от изиграни общо 7 двубоя от началото на сезона в НБЛ записа шести с отбелязани 14 или повече точки и вече трети с над 20.

Статистика: 27 точки, 4 борби, 2 асистенции, 4 отнети топки

2. Станимир Маринов (Левски) – КПД 28

Левски поднесе „бомбата“ на кръга със 70:67 в Ботевград. Представянето на Станимир, обаче, бе всичко останало, освен изненада. Гардът продължи седмицата точно както я започна – като най-резултатен първо за националния, а след това и за клубния си отбор. След драматичната загуба на представителния ни тим от Финландия и последвалата победа над Исландия, Маринов се върна в „Арена Ботевград“ за още. И дори бившият му Балкан не бе в състояние да го спре.

Статистика: 25 точки, 5 борби, 3 асистенции, 1 отнета топка, 1 чадър

3. Алекс Дейвис (Берое) – КПД 36

Един от последните мохикани в чуждестранната лятна селекция на Любомир Минчев, които все още не са се запътили към изхода на Стара Загора, не се оказа достатъчен за победа на „заралии“, но заслужи представянето му да бъде отбелязано. Все пак, дабъл-дабъл и 5 чадъра са си сериозна работа, за да я подминем просто така.

Статистика: 24 точки, 14 борби, 2 асистенции, 1 отнета топка, 5 чадъра

4. Джъстин Нокс (Лукойл Академик) – КПД 30

205-сантиметровият янки, родом от Алабама, подобри личния си рекорд в Националната баскетболна лига до момента. А освен индивидуално, удовлетворението бе общо, тъй като „студентите“ пребориха Ямбол със 112:81 при официалния дебют на Георги Давидов начало.

Статистика: 20 точки, 7 борби, 4 асистенции, 3 отнети топки

5. Драган Тубак (Черно море Тича) – КПД 29

За разлика от Дейвис, финалната сирена в морската столица отреди щастливата развръзка да е за Черно море – 97:91 срещу Берое. 216-сантиметровият сърбин продължава да доказва, че привличането му бе изключително правилен ход на Дарин Великов.

Статистика: 15 точки, 16 борби, 2 асистенции, 2 отнети топки, 1 чадър

Снимки: LAP.BG и БФБ