Какво се случи: Намери се кой да спре Балкан в НБЛ и този някой се казва Левски! В епичен мач в "Арена Ботевград", "сините" спряха полета на "зелените" със 70:67. Ботевградчани капитулираха след шест поредни победи тази есен в лигата, допускайки първа загуба за сезона. Левски пък спечели за четвърти път в България след завръщането начело на селекцията на Константин Папазов - победа, която може да претендира за една от най-сладките и за тима, и за Тити.


Повратна точка: Благодарение на вихрушката Станимир Маринов и на яката зонова защита, Левски започна шеметно срещата и спечели първата четвърт с 24:12. Сякаш оса ужили балканци при тази развръзка и отговорът не закъсня: 29:8 във втория период и преднина от 43:32 на почивката след бомбастични изяви на триото ДеВон Уошингтън - Девин Брукс - Игор Кесар. Тримата се прибраха да отдъхнат в съблекалнята с общо 28 точки на полувремето. 


Левски стопи до 2 точки - 43:45 след тройка на Веселин Веселинов в средата на третата четвърт, а секунди по-късно изравни - 45:45 след кош на Джими Хънт. След 30 минути игра на таблото светна 53:53 след като съдиите отсъдиха техническо на Павел Иванов за симулация, при атака на Алекс Симеонов. И развръзката остана за най-горещите, последни 10 минути в Ботевград, в които Левски бе по-добрият състав на терена.


Най-добри: За Левски Станимир Маринов бе фантастичен с 25 точки (13 точки само в първите 10 минути!). Алекс Симеонов добави 9 точки. За Балкан ДеВон Уошингтън и Девин Брукс нанизаха по 17. Игор Кесар остана с 11. 

И още: Станимир Маринов се изправи срещу отбора, откъдето потегли към големия баскетбол - Балкан. Клуб, в който дебютира 18-годишен през 2009-та и в който прекара общо 6 сезона, 5 от тях поредни (2009-2014, 2016/2017).


Първи двубой срещу родния си тим, на който дълги години носи капитанската лента изигра и Павел Иванов. Крилото смени Левски с Ботевград това лято. Христо Захариев и Венцислав Петков този сезон са облечени в "зелено", но също са бивши баскетболисти на "сините". И обратното: Джими Хънт от тази есен е в Левски, но бе част от Балкан през 2012/2013.


Какво предстои: Следващата събота - на 9 декември, от 16:45 часа в зала "Универсиада", Левски приема шампиона Лукойл Академик. Ден по-късно - в неделя, 10 декември, Балкан гостува на трудно място - в Самоков, където Рилски спортист по принцип не обича да губи.

 

СТАТИСТИКА ОТ БАЛКАН - ЛЕВСКИ