Мъжката игра и непримиримият дух на мъжкия ни национален отбор впечатлиха президента на българската федерация по баскетбол Георги Глушков. Единствения нашенец, бил част от НБА досега, отправи специални поздрави към тима ни след успеха над Исландия със 77:74 във втория мач от квалификациите за световното първенство в Китай през 2019 г.

В този формат на квалификациите няма програма минимум или максимум. Във всеки мач се играе за победа. За съжаление, в първия мач, въпреки че играхме 40 минути силно, не успяхме. Но съм много доволен от момчетата. За всички, и за нас, и за тях, всичко е ново. Не им се е случвало да се съберат за няколко дни и да се явят на мач. Ако имахме повече време за подготовка, можехме да спечелим и първия мач. Но това е минало. Вече мислим напред. Доволен съм, че показаха характер. В Исландия, въпреки че не играха по най-добрия начин, на който са способни, успяха да наложат волята си  и да победят. Доказаха, че трябва да се играе 40 минути, без секунда отпускане, дори ако се налага и 45 минути. Само това е начинът“, коментира Георги Глушков.

Президентът на родния баскетбол не пропусна да похвали добрата организация на мача срещу Финландия в Ботевград, която не бе подмината и от специалните гости в лицето на президента на ФИБА Патрик Бауман и колегите му в световната централа Иванка Тотева и Коста Илиев.

Мачът в Ботевград показа, че сме отлични организатори. Прекрасно беше, че успяхме да понапълним залата. Жалко, че не успяхме да зарадваме вярната си публика с победа. Искам специално да благодаря на нашите домакини от “Арена Ботевград“ и на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов за страхотните условия за квалификацията. Всички се представиха отлично и показахме, че сме добри домакини. В града има страхотни условия за баскетбол. Единственото, което липсва, е хотел, който да отговаря на високите изисквания на ФИБА. Ако има такъв, градът може да стане домакин на много големи форуми. В Ботевград наистина има отлични условия, би трябвало да има и голям хотел, за да можем да домакинстваме на важни състезания в града“, каза още президентът на федерацията.

Източник: БФБ