Александър Янев изигра важна роля при победата на България над Исландия със 77:74 снощи. При прибирането на националите от северната страна играчът на Берое засегна доста различни теми, включително и тази за новия формат на квалификациите и липсващия Дий Бост.

"Искам да поздравя момчетата за добрата игра. Нямахме късмет срещу Финландия, но вчера изиграхме един много добър мач. Борихме се 40 минути и не се предадохме, макар че ни бяха повели отново в края на четвъртата част. Мобилизирахме се и се върнахме. Мисля, че победихме заслужено, защото се нуждаехме от тази победа", бе коментарът му за снощния двубой.

"Няма никакво значение, че започвам като шести играч. Важното е как ще влезеш в мача, как ще играеш, как ще помогнеш", добави той по адрес на ролята си в състава.

"Яд ни е заради загубата от Финландия. Залата беше много пълна, всички се изненадахме. Искахме много да победим в този мач. Малко късмет и две съдийски отсъждания накрая можеха да ни помогнат", върна се Янев към загубата от Финландия.

"Преди години също съм работил с Минчев, а това малко или много помага. Понякога дори без да ми казва някои неща се разбираме", каза още крилото.

"За първи път ни се случва това. Доста е трудно. Имахме точно пет тренировки преди мача с Финландия. За тези пет тренировки трябва да бъдат направени принципи в защита, в нападение. Всеки един играч в клубния си отбор играе различно, а ние за пет тренировки трябва да направим един отбор и да играем колективно, и да се разбираме. Трудно е, но не е невъзможно", добави той по адрес на новия квалификационен формат.

"За следващите квалификации, през месец февруари, ще имаме голяма нужда от Дий Бост. Не знам какво ще направят федерацията и треньорите. Но от трите цикъла, мисля, че квалификациите през февруари са най-важни за нашето класиране и трябва да направят всичко възможно да дойде. Всички видяхте лятото как играе и как ни помага", завърши Янев.

Източник: Спортал