Да отидеш почти до Северния полюс, за да... играеш баскетбол в мач от световните квалификации. На подобно приключение се радват (дано все пак наистина да се радват всички до един!!!) националите ни.

Тази вечер, точно в 21:45 часа българско време, нашите гостуват на "ледената страна" - тази толкова спираща дъха, нестандартна, мразовита, но пък вълшебно красива Исландия в своя втори двубой по пътя си към шампионата на планетата в Китай догодина.

Срещата е в Рейкявик: най-северната столица не само в Европа, а в целия свят. Рейкявик е столицата и с най-късия зимен ден в света. По това време на годината изгревът е около 11.22 ч., а залезът е в 15.39 ч., което означава, че денят трае около 4 часа и 7 минути. 

Подобни са още няколко столици на Стария континент: Хелзинки на Финландия, Осло на Норвегия, Талин на Естония и Стокхолм на Швеция, заради относителната им близост до полярния кръг, на север, от който слънцето не изгрява през зимата и не залязва през лятото.

И още няколко интересни факта за Рейкявик, макар и малко по-далечни от играта, но доста любопитни. В столицата на Исландия е нормално да отидете до най-близкия магазин за хранителни стоки по пижама и тъй като повечето хора се познават, вратите рядко се заключват. Цялото население на Исландия 280 хиляди души, от които 117 706 живеят в столицата.

Климатът в Исландия е субарктичен и морски, като от тук минава северноатлантическото течение, което прави времето сравнително по-меко. Зимата температурите са от -10 до 0 градуса, а през лятото от 0 до +13 градуса. Миналата година обаче имало няколко дни, когато температурите достигнали +23! Именно в тези дни, населението масово си взело отпуски, за да се наслади на тази необичайна топлина, на място обгърнато от вечна хладина. 

Исландия поддържа висок стандарт и всички цени са много високи, но таксите за отопление и вода са символични. Всекидневно в страната има земетресения, които обаче са твърде слаби и не се усещат. Последното по-силно земетресение, 6.4 по скалата на Рихтер, било през 2008 г. 

Исландия е последната заселена страна в Европа. През 9 век тук идват норвежките викинги, които построили първата си къща именно в Рейкявик. Дълго време били без парламент и управление, но след това станали част от Дания. Чак в края на втората световна война, Исландия печели своята независимост. 

Исландският език е част от скандинавските езици, който обаче е запазил старите си корени и дори сега има хора, които работят за неговото запазване и налагат забрани за ползване на думи чуждици. Така например вместо популярната дума „телефон“ те използват думата „симе“ идваща от тяхната дума „свръзка“, от тук се променя и името на мобилния телефон, който вместо GSM наричат „фарсиме“.

Компютърът наричат „телва“, което идва от две техни думи: числа и магическа топка. Тук дори има забрана за ползване на чужди имена при кръщаването на техните деца. Ако родиш в Исландия например не можеш да кръстиш детето си Джон, трябва да ползваш исландския му заместник, а именно Йон. Исландците имат по 2 имена – собствено и бащино, като дори в официални случаи и кореспонденция, винаги се обръщат един към друг с първите си имена.

И така. Да се върнем на темата БАСКЕТБОЛ. Дали странните типове от Исландия ще отворят коша си за България днес, предстои да разберем тази вечер в 21.45 ч., когато стартира втория двубой на нашите от група Ф на световните квалификации.