България може да си извади доста ценни изводи и да научи много от първия си съперник в световните квалификации - Финландия. В това е убеден и Александър Везенков, който с представителния ни тим претърпя поражение в петък вечерта от 1/8-финалистите от последното европейско първенство след 80:82 в “Арена Ботевград”.

22-годишното крило, което израства в Никозия, а понастоящем е част от Барселона, се разписа с 16 точки, хвана 7 борби и направи 3 асистенции в първия мач на “лъвовете” по пътя им към Китай 2019, но това не бе достатъчно за победа. Световните квалификации обаче са част от един продължителен процес, с който се цели България да се върне на картата на европейския баскетбол.

В момента нашата цел е да играем добре с всеки изминал мач, така че българският баскетбол да получи едно добро бъдеще. Финландците са започнали от дъното и сега са стигнали доста далече. Ние трябва да сме търпеливи, да бъдем обединени, за да можем след време да направим нещо значимо”, категоричен е Александър Везенков.

Знаем, че от доста години не сме участвали на големи форуми, но нашата цел е един ден да бъдем част от нещо подобно. Наясно сме, че това няма да стане за кратко време, така че трябва да свършим много работа, да вървим заедно и да ставаме по-силни от мач на мач”, смята националът.

Според крилото, начинът на работата във Финландия през последните години може да бъде позитивен пример, от който България да черпи опит как да намира и развива кадри.

Финландия е чудесен пример за европейския баскетбол. Те са с един треньор от 13 години насам, правят програми и изпращат деца в колежи в САЩ. Последният такъв е Лаури Марканен, който бе избран под №7 в тазгодишния драфт на НБА. Освен това те имат чудесни баскетболисти и в големите европейски лиги. По този начин баскетболът става все по-популярен в страната”, разказва още Везенков.

България не се е появявала на голям турнир от европейското в Литва през 2011 г., а финландците не се пропускали финали на значимо първенство в последните четири издания, които ФИБА организира, като на последното европейско (б.а. – през септември) дори прескочиха груповата фаза.

По време на европейското залата им беше пълна, което означава, че хората оценяват това, което правят и това може да бъде чудесен пример за нас. Направиха нещо толкова голямо, изградено малко по малко от нулата. Трябва и ние да сме търпеливи и да работим много, за да го постигнем”, споделя MVP на гръцкото първенство през 2015 г.

Александър Везенков и колегите му показаха част от възможностите си по време на предварителната квалификация за световното, която се проведе през август. Тогава четата на Любомир Минчев спечели всичките си четири мача, съответно два срещу Беларус и два срещу Португалия, за да се класира за същинските.

В отбора има добра атмосфера. Малко или много, ние сме почти същия отбор, който бе преди няколко месеца. Познаваме се много добре и треньорът е същият. Това обаче е малкa част, от това, което трябва да свършим. Другата се състои в това, което ще покажем на паркета”, допълва един от най-добрите млади играчи в Испания през 2016/2017.

Сега отборите са различни и играят на по-високо ниво. Всеки един от тях разполага с опитни играчи и е участвал на последното европейско. Най-вероятно някои от звездите им няма да се включат в тези срещи, но това не прави задачата ни по-лесна. Те си остават доста корави. Наистина ще ни бъде много трудно”, коментира Александър Везенков. 

Следващият тест в световните квалификации пък вече чука на вратата на представителния ни тим. Утре (27 ноември) от 21.45 ч. българско време Везенков и компания гостуват на Исландия във втория си мач от група Ф на пресявките за следващия шампионат на планетата. 

Снимки: LAP.BG и ФИБА