Наближаването на края на годината дава шанс на много специалисти отвъд океана да обърнат внимание на следващото издание на драфта в НБА, коeто ще се проведе през юни догодина. Според последните прогнози на авторитетния Sports Illustrated Mock Draft, Изгряващата звезда в Евролигата през 2016/2017 Лука Дончич е посочен като бъдещ Избор №2 в него.

Гардът на Реал Мадрид, който продължава със силните си изяви в испанската ACB лига и в Евролигата след като стана европейски шампион със Словения през септември, е сочен за най-добрия млад баскетболист и бъдещо попълнение на лигата, което някога е имало. За това свидетелстват таланта му и умението му да чете играта, което никой друг сред връстниците му не притежава, категорични са в САЩ. 

На 18 години Лука Дончич е най-добрият играч в Евролигата, като може да се похвали със средно по 20.7 точки, 6.6 борби и 4 асистенции и се явява под №2 в класацията на Sports Illustrated Mock Draft, непосредствено зад Марвин Багли от Дюк. Малко зад Дончич пък е центърът на Аризона Диандре Айтън. В Топ 5 са още крилото на Мисури Майкъл Портър-Джуниър и центърът на Тексъс Мохамед Бамба.