Жаклин Златанова се завръща в женския ни национален отбор след паузата около раждането на своята рожба и е готова за изпитанията, които предстоят на България в група Ф на квалификациите за европейското през 2019 г. Днес тя и съотборничките й ще се изправят срещу настоящия шампион на Стария континент – Испания  от 19.00 ч. в зала “Универсиада”.

БЪЛГАРИЯ СТАРТИРА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ ПРИ ДАМИТЕ ДНЕС

Преди първите две срещи от пресявките днес срещу испанките и преди визитата в Украйна на 15 ноември, BBALL.BG  потърси Жаклин Златанова, която ни разказа за подготовката на нашите, за очакванията си и за първия съперник, който тя познава доста добре, тъй като играе в испанския елит с отбора на Сарагоса. Ето и какво ни сподели:

- Как се чувстваш отново в националния отбор след тази пауза?

- Всяка повиквателна за националния отбор за мен е емоционална и специална. Чувствам се поласкана и мотивирана да защитавам българския флаг.

- Как протича подготовката Ви за мачовете с Испания и Украйна?

- Има много настроение в отбора и се усеща желание и мотивация от всички състезателки. Треньорите се опитват да адаптират стратегията по начин, който да подхожда на отбора. Подготвяме се сериозно, времето е малко и се опитваме да го оползотворим максимално.

- Какъв е като селекционер Стефан Михайлов?

- Амбициозен и либерален. Неговата идея е да играем освободено от всякакви притеснения и предразсъдъци. Осъзнавайки класата на съперниците, той се опитва да ни вдъхне самочувствие и да ни мотивира максимално.

- Какви са очакванията ти за първите две срещи и какво е мнението ти за групата?

- За нас всяка група би била трудна. В момента сме в ситуацията, в която трябва да си извоюваме име и място в европейския баскетбол. Именно и такива са моите очаквания - да вървим нагоре и да израстваме във всеки мач. Имаме малко за губене и много за печелене.

- Ти играеш в Испания, кои състезателките от тези на европейския шампион познаваш?

- Лично познавам Кристина Увиня, Лаура Никълс, Ана Круз, Асту Ндур, с които сме играли заедно в Сарагоса, Ривас и Гран Канария. Срещу останалите съм играла в мачове за първенството.

- В отбора ни има и някои млади момичета, какви съвети им даваш?

- Да се насладят на тези мачове, защото не всеки ден можеш да премериш сили с европейския шампион.

- Разкажи ни нещо интересно от кухнята…

- Кучето ми Лани е кръстено на Лаура Никълс, на нейните инициали Ла-Ни, защото заслугата да го притежавам е изцяло нейна.

- Преди няколко месеца се завърна на терена след като роди. Какво ти носи майчинството?

- Повече самочувствие и вяра в собствените ми сили.

- Как успя да се възстановиш толкова бързо и сега да играеш на толкова високо ниво?

- Със сериозна диета и мотивация. Август месец, преди началото на сезона тренирах на площадка в квартала, докато бебето спеше в количката, за да мога да съчетая разходката на детето и тренировката. Опитвам се да бъда организирана, за да ми остане време за всичко. Все още съм далече от оптималната си форма, но се надявам постепенно нещата да се подобряват.

- Знаем за силните ти игри в Испания. Докъде искаш да стигнеш със Сарагоса този сезон?

- Този сезон отборът има амбиции за класиране за плейоф и купа на кралицата. Не съм привърженик на гръмките изказвания, затова предпочитам да подхождам към всеки мач поотделно и когато резултатите са налице, да се направи равносметка на края на сезона.