Какво се случи: Женският национален отбор на България отстъпи пред настоящия европейски шампион и олимпийски вицешампион Испания със смазваща 50-точкова разлика - 42:92 като домакин в зала "Универсиада" в мач от квалификациите за първенството на Стария континент през 2019 г.

И още: Разкъсван от здравословни проблеми на основни баскетболистки, тимът ни се бори, до колкото успя. Докато имаше сили да противодейства. И не всичко в "Универсиада" бе толкова сиво. В първите 20 минути селекцията на Стефан Михайлов държеше един от най-силните отбори не само в Европа, но и в света в момента съвсем близо.

Най-добри: В отсъствието на опитната Жаклин Златанова, която се оплаква от болки в ахилеса и все още невъзстановената напълно от травма в глезена Виолина Кочева, никоя от българките не успя да премине двуцифрената бариера в статистиката. Христина Иванова, Димана Георгиева и Диана Войнова отбелязаха по 8 точки. Виктория Стойчева добави 7, а с 6 остана Радостина Димитрова.

Повратна точка: Българките вкараха едва 16 точки през цялото второ полувреме. Срещу тим като този на испанките пък дори фактът, че нашите водеха в резултата в по-голямата част от встъпителните 10 минути, просто не помогна никого.

Поглед към историята показва, че иберийките са отбор, който от началото на новото хилядолетие има завоювани общо 11 медала от олимпийски игри, световни и европейски първенства: сребро и бронз от световните първенства съответно през 2014 и 2010; злато - 2013 и 2017, сребро - 2007, бронз - 2001, 2003, 2005, 2009 и 2015 от европейски първенства, сребро от Олимпийските игри в Рио 2016.

Поглед към трибуните в "Универсиада" показа, че една от най-тежките загуби в историята на женския ни национален тим бе наблюдавана от четири олимпийски вицешампионки от Москва 1980 - носителките на КЕШ и съотборнички в славния Левски-Спартак през 80-те години на миналия век Надка Голчева, Петкана Макавеева, Ваня Дерменджиева и Силвия Германова, прибрала се за кратко у нас от Франция. 

СТАТИСТИКА ОТ БЪЛГАРИЯ - ИСПАНИЯ

Цялата среща може да гледате на запис тук: