Европейската комисия може би ще има последната дума по конфликта между ФИБА и Евролигата, който през последните месеци изправи на нокти всичко живо в световния баскетбол. Според испанската информационна агенция “ЕФЕ”, генералната дирекция към комисията ще вземе становище във връзка с различията в календарите и липсата на разбирателство между тях.

И двете страни са представили позициите си пред Европейската комисия, която отговаря за прилагането на европейските закони за икономика и бизнес конкуренция. Испанският член на европейския парламент Сантяго Фиас ще бъде посредник между ФИБА и Евролигата. Това обяви президентът на Висшия изпълнителен съвет по спорта Хосе Рамон Лете.

Тепърва предстои да стане ясно как решението на комисията ще повлияе на отношенията между Евролигата и ФИБА. Въпреки това изглежда малко вероятно нещо съществено да се промени до края на настоящия месец, т.е. преди първия игрови прозорец от квалификациите за световното първенство в Китай през 2019 г.

Конфликтът между ФИБА и Евролигата се разрази след като от световната централа поставиха пресявките за следващото световно в игрови прозорци по време на сезона. От ръководството на най-силната клубна надпревара пък отказаха да променят графика си за 2017/2018, за да може играчите да се включат към националните си отбори.