Селекционерът на женския ни националния отбор Стефан Михайлов заяви, че целта пред тима е класиране за европейското първенство през 2019 г., въпреки "жестоката" квалификационна група. Българките започват пресявките за участие на първенството в Сърбия и Латвия в събота (11 ноември) с мач срещу европейския шампион Испания у дома, а четири дни по-късно гостуват на Украйна.

"Това не е труден жребий, това е жесток жребий за нас. Испания е отбор, който е пълен с качествени баскетболистки, отбор, който излиза на терена, за да се забавлява и да не остави съмнение в превъзходството си", каза Стефан Михайлов на пресконференция, на която присъстваха още капитанът на тима Димана Георгиева, както и играещите в чужбина Жаклин Златанова и Диана Войнова.

"Украйна също е много амбициозен отбор, който притежава най-добрата реализаторка от последното европейско първенство (б.а. - Алина Ягупова). Не трябва да подценяваме и Холандия, те също са качествен състав. Напълно наясно сме срещу какви отбори излизаме. Нашата цел е да играем силно срещу силните, защото няма какво да губим. При нас няма пораженческо мислене, стараем се да покажем, че сме направили крачка напред", допълни треньорът на България.

"Сега, когато квалификациите все още не са започнали, а ние участваме в тях, целта пред нас може да бъде само една - да се класираме за европейското първенство. Реално е да очакваме да се борим за второто място с Украйна и Холандия, но форматът на квалификациите е такъв, че се класира само първият тим, както и шест от осемте втори отбора. Тоест дори второто място може да се окаже недостатъчно", коментира още Михайлов. 

Стефан Михайлов разкри, че от днес националният тим се подготвя в пълен състав, след като и Жаклин Златанова е пристигнала. Здравословни проблеми имат единствено Виолина Кочева и Радостина Димитрова, но се очаква те да са готови за двете срещи.

Източник: Спортал