ФИБА продължава да се сблъсква с неодобрението относно игровите прозорци за световните квалификации, които постави по време на сезона. По-рано днес националите на Турция, които са част от шампиона в Евролигата – Фенербахче обявиха, че няма как да играят за националния си отбор в така създалата се ситуация.

Капитанът на “фенерите” Мелих Махмутоглу, капитанът на турския национален отбор Синан Гюлер, американецът с турски паспорт Боби Диксън, Егехан Ерна и Бариш Херчек излязоха с отворено писмо, с което се обединяват около мнението, че тези, които са избрали квалификациите да се провеждат без играчи от НБА и Евролигата, трябва да преразгледат това решение.

Генералният мениджър на другия турски гранд Анадолу Ефес – Алпер Йълмаз също не е във възторг от създавала се ситуация в европейския баскетбол. Самият той смята, че няма никакъв смисъл играчите от най-добрата европейска лига да бъдат принуждавани да избират националните си отбори, за да играят в световните квалификации без никаква подготовка и без европейците от НБА.  

Игровите прозорци, които ФИБА организира по време на сезона не се нравят особено и на две от големите звезди на френския баскетбол Тони Паркър и Никола Батюм.

Намирам тези прозорци за смешни. За страна като Франция, това е сериозен удар, защото не разполага с играчите си от НБА и от Евролигата. Подкрепям Евролигата, защото тя също има право в този конфликт. Клубовете имат договори с нея и те трябва да се спазват”, казва Тони Паркър пред френския L’Equipe, като допълни, че от догодина АСВЕЛ, чийто собственик е, има желание да участва в Евролигата.