Един от най-добрите чужденци, играли в България - Желко Шакич, се завръща тази вечер в София, за да поведе румънския Клуж за победа срещу... Лукойл Академик. Хърватският национал, който защитава цветовете на българския шампион преди два сезона, е едно от най-опасните оръжия на първенеца и носител на Суперкупата на северната ни съседка.

Шакич откри сметката си във ФИБА Къп с 21 точки при разгрома над Истанбул с 90:69 като домакин на старта на редовния сезон в надпреварата. Крилото бе най-резултатен в двубоя като за 34 минути овладя 8 топки под коша и направи 4 асистенции, а освен това пропусна само една стрелба от игра за 2 точки: 6/7 (85,7%). Това му донесе и най-висок коефициент на полезно действие в цялата среща - 28 пункта.

Миналата седмица Клуж разби като гост Динамо Тбилиси с 87:73, а Шакич отново бе сред лидерите на румънския тим. Той наниза 13 точки (4/5 и 80% успеваемост от близко и средно разстояние) за 16 минути като прибави към името си в статистиката 6 борби и 3 асистенции. Изявите му донесоха и най-висок коефициент на полезно действие измежду всички негови съотборници - 17 пункта.

С Лукойл Академик Желко Шакич спечели титлата на България, а в 35 мача в България има средно по 16,0 точки, 8,2 борби и 2,1 асистенции. Във ФИБА Къп той също бе един от най-постоянните за "студентите" с показатели като 13,9 точки и 9,3 борби - №2 по този показател за сезона в целия турнир.