Детската любов остава силна до края. Тодор Стойков завеща на баскетбола 13 титли, 9 купи на България и над 19 000 отбелязани точки в кариерата си, но никога не обърна гръб на футболния Спартак Варна.

Преди да бъде забелязан от зоркото око на Петко Делев и да бъде спечелен за играта под коша, Стойков мечтае да стане... футболист. Даже нещо повече: да стане вратар! Така го открива и Делев - по време на футболен мач в един училищен двор.

И макар че от онзи момент, преобърнал съдбата на Стойков до днес са минали повече от 30 години, футболната любов към Спартак продължава да кара сърцето на баскетболната легенда да бие лудо. И да се бори за една повече от благородна кауза - варненските "соколи" да продължат да съществуват.

Днес, в Министерски съвет, директорът на Лукойл Академик се срещна с премиера Бойко Борисов. С него бяха още бившите футболисти и национали Радостин Станев и Борислав Георгиев-Бобъра, носили дълги години фланелката на Спартак. При министър-председателя бе и Николай Ишков - дългогодишен президент на Спартак.

Тежката артилерия при Борисов допълниха Красен Красев - министър на спорта, Владислав Горанов - министър на финансите, Иван Портних - кмет на Варна. Прагът на Министерски съвет прекрачиха и част от най-верните фенове на клуба, който догодина става на 100 години - Стефан Калименов, Евгений Балев и Манол Манолов. Управата на "соколите" бе представлявана от Атанас Атанасов и Благой Калфов.

Един милион лева от държавния бюджет да бъдат отпуснати за изграждане на нов футболен терен, съблекални и трибуни на стадион "Спартак" в морската ни столица, разпореди Бойко Борисов. Стадионът, който се намира в окаяно състояние от години и който бе изправен пред угрозата от срутване и издигане върху земята на... жилищен комплекс, ще го има!

Ремонтът трябва да бъде завършен до 28 август 2018 г. - датата, на която Спартак ще чества 100-годишен юбилей. 

"Това е голяма победа. Победа за българския спорт, за българския футбол, за цялата варненска общественост. Спартак винаги е бил отборът на сърцето ми и съм много щастлив, че успяхме. Благодаря на премиера, както и на спортното министерство и всички институции за бързата реакция", коментира Тодор Стойков.

"Стартираме изготвянето на проект за възстановяване на тревното покритие на стадиона и ще направим всичко необходимо, за да може отборът да се завърне у дома", увери и спортният министър Красен Кралев.

Представителите на феновете на Спартак Варна подариха на премиера официален екип на отбора.

"Благодарим от името на цялата общност на Спартак за решението ви", сподели в Министерски съвет и Евгений Балев.