Академик Бултекс 99 е лидер не в едно, а в две първенства. Селекцията на Асен Николов води в класирането на родната НБЛ след три изиграни кръга, а освен това вече е и еднолично начело в Балканската лига. В добавка към силния старт на пловдивчани, те нямат загуба в нито един турнир от началото на сезона.

По този повод BBALL.BG се свърза с един от най-опитните в състава на Академик Бултекс 99 – Мартин Дурчев, който отбеляза 28 точки при визитата на тима си в Куманово преди два дни. Ето какво ни разказа крилото за новите предизвикателства пред себе си и отбора, за първите места и за колектива в Пловдив:

- Защо избра Академик Бултекс 99?

- Взаимно се избрахме с Академик Бултекс 99. Зад избора ми се крият както професионални, така и лични причини. Проведох лятото разговори със старши-треньора Асен Николов и след тях решението ми бе лесно.

- Лесно ли се сработи с новия си отбор?

- Честно казано дори не ми трябваше време за сработване. Момчетата ме приеха изключително позитивно и срещам добро отношение и респект от всички в клуба, за което съм им безкрайно благодарен.

- Доволен ли си от подготовката, която проведохте?

- Смятам, че проведохме много добра подготовка за времето, което имахме. Тренировъчният план беше много добре обмислен от треньорският ни щаб. Всички се вложихме максимално и подходихме професионално. Нямаме контузии засега и се надявам с добрия ни тренировъчен процес това да продължава.

- Какви са впечатленията ти от изиграните досега мачове в Балканската лига?

- Този въпрос е леко актуален точно в този момент. За мен е абсолютен факт, че нивото на Балканската лига не е това, което беше преди години, но смятам, че позитивите от участието на отборите в този турнир са много повече от негативите. Все пак играем в сгъстен цикъл и имаме повече мачове, което е една от основните идеи на професионалния спорт, а именно повече възможност на хората да идват и да гледат любимите си отбори.

Нашата зала от мач на мач е все по-пълна и се надявам това да продължи възходящо. Също така с повечето мачове израстват, както младите играчи, така и отборите в хода на сезона. Високо, ниско, нивото е такова каквото е, така че ние като отбор се интересуваме само и единствено от победата във всеки мач и изграждането на по-добър облик.

- Еднолични лидери сте в две първенства, а освен това сте без загуба. Как държите нивото толкова високо?

- Още е много рано за подобни оценки, защото са минали само няколко кръга, а и няма какво да се лъжем, програмата ни до този момент е сравнително благосклонна. Тепърва ни предстоят много трудни мачове срещу силни отбори, така че ние стоим здраво стъпили на земята. Сезонът е много дълъг и пилците ще се броят накрая, така че засега работим здраво и играем всеки мач за победа.

- Ще успеете ли да издържите на този цикъл от две срещи на седмица?

- Мисля, че ще се справим с този натоварен цикъл, защото сме много добре подготвени физически. Също така тези паузи за националните отбори ще ни бъдат от голяма полза, за да вземем нужната глътка въздух.

- Какви са впечатленията ти от работата с Асен Николов?

- Асен Николов е много амбициозен треньор, което е много важно за един отбор и той ни предава този дух. Имаме отлична комуникация и всеки ден, както ние се опитваме да се нагодим към неговите идеи и изисквания, така и той към нас и характерите ни. Засега се получава. Останалото за старши-треньора ни ще си остане между мен и него.

- Какво е мнението ти за конкуренцията в НБЛ през този сезон?

- Това е един много банален за мен въпрос, поради факта, че има един синдром за мен от години в баскетбола ни. Който е в Лигата и играе някаква роля в нея казва, че нивото е по-високо от предходния сезон и че конкуренцията и интригата са по-големи от преди. Обратното, който по една или друга причина не е на “хорото”, наречено НБЛ и е страничен наблюдател, казва че нивото е много ниско, че конкуренцията е по-слаба от предишни години и т.н. За мен конкуренцията този сезон отново си я има и много отбори заявяват големи амбиции, което засилва още повече въпросната конкуренция.

Смятам, че от догодина, когато влезе в сила правилото за двама българи на терена, тогава ще е още по-интересно за зрителите. Силно се надявам да дойде времето със само двама позволени чужденци в отбор, защото тогава ролята на българските играчи ще стане по-голяма, в първенството ни ще заиграят по-голямата част от класните ни играчи, което освен плюс за българския баскетбол, ще е плюс и за феновете. Тогава също така ще се види и кой треньор колко струва и доколко може да развие индивидуалните качества на състезателите си и съответно да повиши класата на отбора си с работа, а не с купуването на 4, 5 или 6 американски баскетболисти, защото тогава нещата стават по-лесни.

- Отбеляза 28 точки срещу Куманово. Кой бе първият човек, който те поздрави след мача и какво точно ти каза?

- В нашия отбор е хубаво, че както аз мога да ги вкарам тези точки, така и някои от другите момчета може да изригне всеки един мач. В случая бях аз, но тези точки са плод на доверието, което имат съотборниците ми и треньора в мен. Важното е, че спечелихме много важно гостуване, в една много негостоприемна зала. Поздравите бяха от всички и за всички. (Смее се)

- Къде би искал да видиш Академик Бултекс 99 в края на сезона?

- Искам да видя Академик обединен и удовлетворен от свършената работа през сезона. Ще играем на три фронта, а както казах, ние играем всеки мач за победа. Този отбор има характер, а това е много важно.

Снимки: Balkanleague.net и НБЛ