Треньорът-божество, благодарение на когото баскетболистите от мъжкия национален отбор на България работеха като швейцарски часовници през периода 2008-2009 г. – Ави Ковалски, тръгва по пътя на ново, но не съвсем неочаквано предизвикателство.

Безспорният властелин в областта на физическата и кондиционната подготовка в европейския баскетбол през последните 30 години отсега нататък ще работи с един от най-добрите тенисисти в света – Милош Раонич.

58-годишният специалист взима революционното решение да напусне работата си в мъжкия държавен тим на Израел, с който се занимаваше, откакто напусна гранда Макаби Тел Авив през лятото на 2015-та. Вчера Ковалски се е срещнал с президента на местната баскетболна федерация Амос Фришман, на когото е споделил, че е получил оферта, която не би могъл да откаже.

За мен е истинско предизвикателство да опитам да изведа Милош там, където му е мястото в световния тенис. Благодарен съм на израелската баскетболна федерация за разбирането”, коментира Ковалски пред sport5.co.il.

Сърдечни благодарности на Ави за неговата отдаденост към нас през годините. Желаем му късмет в новото начинание и сме сигурни, че той ще покаже и там, че просто е №1 в професията си”, казва Фришман, цитиран от изданието.

Тенисът е дългогодишна страст на Ави Ковалски. Милош Раонич в момента е 12-ти в световната ранглиста, но само до преди година бе 3-ти. През 2016-та черногорецът с канадски паспорт игра финал на „Уимбълдън” и достигна до полуфиналите на Откритото първенство на Австралия.

Ковалски е кондиционен треньор на Макаби Тел Авив в продължение на общо 25 години. От 1987 до 2006 и от 2009 до 2015 г. В периода 2006-2008 изпълнява същите функции и в гръцкия Олимпиакос, където работи съвместно с друга легендарна фигура и бивш селекционер на България - Пини Гершон. Заедно Гершон и Ковалски стават три пъти европейски шампиони с "делфините", а титлите и купите на кондиционния спец с Макаби никой не се наема да изброи с точност, но общата им бройка със сигурност надхвърля 40.