Една от звездите на Фенербахче Луиджи Датоме осъди остро новата система на световните квалификации, които стартират през ноември. Крилото на турския гранд обяви, че при това положение няма как да играе за Италия в срещи, които се провеждат по време на сезона.

Мисля, че игровите прозорци на ФИБА по време на сезона са лоша идея. ФИБА иска да вмъкне тeзи срещи по време на сезона без споразумение с клубовете, които плащат на играчите си. От Фенербахче не са ми казали, че не мога да играя за Италия, но аз имам работа с Фенербахче и мога да пропусна някои мачове от Евролигата, които могат да бъдат от решаващо значение за бъдещето на клуба. ФИБА печели пари от квалификациите, докато играчите, които не получават нищо от това, че играят за националните си отбори, трябва да откажат на клубовете, които им плащат заплатите”, написа крилото на шампиона в Евролигата в официалната си страница във Фейсбук.

Междувременно стана ясно, че европейският шампион Словения ще повика 6-ма баскетболисти от Евролигата за световните квалификации. Сега пред Лука Дончич, Антъни Рандолф, Алексей Николич, Зоран Драгич, Едо Мурич и Юри Мачура остава да изберат дали да последват примера на Датоме или да предпочетат националния отбор пред мачовете в Евролигата през ноември и февруари 2018 г.