Баскетболистите от Стария континент не се притесняват да пробват късмета си в НБА, а бройката им с всяка изминала година се увеличава. Това лято звезди като Милош Теодосич и Богдан Богданович и младоци като Лаури Марканен и Франк Нтиликина пожелаха светлината на прожекторите на най-силното първенство в света.

През последното десетилетие НБА се разраства, а комисари, играчи и фенове искат да я превърнат в най-добрия глобален спортен продукт, предлаган някога. За да го направят те привличат най-добрите от Европа и днес те са рекордните 74-ма баскетболисти от Стария континент, които ще гледаме през 2017/2018.

Походът на европейците в лигата стартира през 40-те години на миналия век, а първите стъпки в тази посока прави германецът Фридо Фрей. От 1980 г. бройката на играчите от Европа в НБА се разраства, след като в нея попадат легендите на бивша Югославия Дражен Петрович и Тони Кукоч. В края на 90-те години на небосклона на НБА изгряват звездите на Дирк Новицки и Пау Гасол, които оказват решаваща роля около формирането на начина, по който европейците могат да се конкурират с американците.

Страната от Стария континент, дала най-много играчи на НБА е Сърбия – 31, включвайки Милош Теодосич и Богдан Богданович. Франция е втората държава от Европа, пратила свои отрочета в лигата – 29, а примери за такива са Тони Паркър и Борис Диау, които оставят своята следа в лигата през годините. Трета в историята е Хърватия с 22-ма, оставяйки зад себе си Испания и Германия с по 17, а тук можем да допълним с Марк Гасол, Рики Рубио, Хосе Калдерон и Серхио Родригес, а от немска страна това са Крис Кеймън, Шон Брадли и Денис Шрьодер.

От началото на 2000 г. доста страни от Европа правят първи стъпки в развитието на играчите си, изпращайки ги в НБА, за да придобият повече опит. Такива като Кристапс Порзингис от Латвия, който се превърна в любимец на Ню Йорк, Лаури Марканен от Финландия, който е готов да превземе сърцата на феновете на Чикаго и Никола Вучевич от Черна гора, който е неразделна част от ростера на Орландо вече пет години.

НБА се променя с бързи темпове и налага по-високо темпо на игра, но и дава шанс на повече международни таланти да заблестят. Дали обаче те ще го направят, предстои да разберем.