Национална баскетболна лига стартира съвместна инициатива с Виваком, наречена “4G най-бърз кош” . След всеки кръг от мъжкото първенство ще се дава информация кой е най-бързо отбелязания кош през съответния кръг.

Според анализ на резултатите от спийдтеста на Ookla за първото и второто тримесечие на годината, Виваком има най-бързата мобилна мрежа в България за 2017 г. Виваком отбелязва най-висок сравнителен резултат за цялата си мобилна мрежа, в стотици хиляди тестовете, направени от потребители с приложението за измерване на скорости „Speedtest“ на Ookla в цялата страна. В допълнение към наградата, Виваком постига най-високата средна скорост за сваляне (download) за 4G мрежата. 

Тестовете, измерващи скоростта на мобилните мрежи на операторите в различни точки на територията на Република България са извършени по методологията на Ookla, в периода януари – юни 2017 година. Пълните резултати от тестовете и повече информация за методологията на Спийдтест наградата могат да бъдат намерени на официалния уеб сайт на Ookla.

4G мрежата на VIVACOM вече е достъпна за 94% от населението на България, което означава, че жителите на повече от 992 населени места могат да се възползват от мобилен интернет със скорости до 112 Mbps за сваляне и до 37,5 Mbps за качване на информация в мрежата. Всички актуални мобилни планове на телекома, включващи мобилен интернет, позволяват сърфиране в 4G мрежата без допълнително заплащане. Достатъчно е устройството, което потребителят ползва, да поддържа LTE технология и SIM картата му да е сменена с 4G SIM карта.

Първият състезател, който участва в инициативата е Александър Янев от Берое, който успя да вкара кош за 9 секунди от началото на мача със Спартак Плевен на 7 октомври. Ето и неговото изпълнение: