След финансовите трудности, през които премина Левски през последните години, клубът постепенно стъпва на крака, а в зала “Универсиада” продължават да залагат на младите, които да водят отбора, макар че не подминават и опита. 

След сезон в Испания Алекс Симеонов се завръща в НБЛ Виваком, пораснал и готов за нови силни мачове с екипа на столичани, но и в една позната за него роля. Именно той е следващият ни събеседник в новата рубрика на BBALL.BG – “Говори капитанът”. 

Двуметровото крило бе в състава на мъжкия ни национален отбор в предквалификацията за световното първенство под ръководството на Любомир Минчев през това лято. Самият той си заслужи това след силната година в испанския Гипускоа, с който стана шампион на лига LEB Oro. Преди това роденият във Видин баскетболист бе част от Левски, с който завоюва златен требъл през 2013/2014, триумфирайки с шампионската титла, Купата на България и трофея в Балканската лига. 

В кариерата си досега Алекс Симеонов защитава още цветовете на Академик Благоевград, ТЕСИ България (20) и Берое, а какво означава за него капитанската лента в Левски, разберете сами: 

“BBALL Говори капитанът” с Алекс Симеонов: 

1. Какво носи капитанската лента в един отбор?

- Първо за мен е голяма чест да бъда капитан на отбор като Левски, но същевременно е и голяма отговорност. Смятам, че един капитан трябва да е обединителна фигура в отбора. Човек, който трябва да дава пример на терена и извън него и да поема отговорност, когато се налага. Надявам се през този сезон да бъда достоен капитан и ще работя за това да оправдая доверието, което ми гласува отбора.

2. Има ли такова нещо като “лесен мач” и кога той се превръща в такъв?

- Смятам, че няма такова нещо като лесен мач. Срещу всеки съперник трябва да се подхожда с нужния респект и да се играе до последната секунда, защото никога не знаеш как нещата може да се обърнат при евентуално отпускане или подценяване.

3. Най-неудобният съперник…

- Всеки следващ.

4. Какво не би направил, за да спечели отборът ти?

- Аз съм за честната игра и искам, когато печеля, да е по правилата. Независимо от всичко накрая на деня искам да изляза от залата с вдигната глава и чиста съвест.

5. Какво казваш на момчетата преди да излезете на терена?

- Казвам да се забавляваме и да играем смело.

6. Най-голямата награда за теб е…

- Усмивката на семейството ми.

7. Твоята рецепта за победа…

- Работа и вяра.

8. Защо според теб, когато някой на терена сбърка, треньорите се карат на тези, които са на пейката?

- За да не допускат същата грешка, когато влязат на терена.

9. Когато има спречкване между играчи от двата отбора на терена, би ли се намесил, за да разтървеш участниците?

- Винаги! Баскетболът е интелигентен спорт и няма място за такива неща.

10. С Левски искаш да стигнеш до …

- Всеки играч иска да стигне с отбора си до финал. 

Вижте го сами:

Снимки: LAP.BG и Личен архив