Какво се случи: Балкан продължава да мечтае за място в редовния сезон на ФИБА Къп. В своята “Арена Ботевград” селекцията на Небойша Видич претърпя поражение от вицешампиона на Унгария Фалко с 95:96 и след седмица ще трябва да победи с 2 или повече точки, за да си осигури място в групите на втория по сила турнир, който международната централа организира.

Най-добри: Девин Брукс отново имаше ден и даде тон на Балкан. Едно от новите попълнения на бронзовия медалист от Купа България 2017 се разписа 30 точки, като бе 8/12 за две точки и 8/9 от линията за изпълнение на наказателни удари. Американецът допълни сметката си с 9 борби, 6 асистенции и 2 откраднати топки за 34 минути.

С по 18 точки го последваха Павел Иванов и Игор Кесар. Брандън Фортънбъри завърши с 13 и 5 асистенции.

Бившият гард на Рилски спортист Джулиън Норфлийт реализира 22 точки за Фалко. Дерън Говенс отбеляза 20, а Золтан Пърл и Милош Борисов останаха с по 15 точки.

Повратна точка: Гостите бяха по-дейни през първото полувреме, въпреки че ботевградчани им оказаха сериозна съпротива, и излязоха напред с 54:44 след 20 минути игра. Фалко държеше нещата под контрол и през по-голямата част на третия период, но Балкан се вдигна на щурм и чрез Девин Брукс, Брандън Фортънбъри и Павел Маринов намали до 95:96, но време за пълен обрат нямаше.  

И още: Ботевградчани доминираха под двата ринга, като грабнаха 31 срещу 21 борби за унгарците, които пък отговориха с 15 тройки срещу 6 за българския тим.

Какво предстои: Мач №2 между Фалко и Балкан ще бъде на 11 октомври на унгарска земя.

СТАТИСТИКА ОТ БАЛКАН – ФАЛКО