Какво се случи: Лукойл Академик допусна първата си загуба в квалификацията за Шампионската лига. В столичната зала “Универсиада” селекцията на Шарон Друкер бе близо до успеха, но изпусна Ювентус Утена с 81:82. Това означава, че трябва да победи във втория мач в понеделник с 2 или повече точки, за да си осигури място в групите на най-силния турнир на ФИБА.  

Най-добри: Кийт Клентън реализира 16 точки и грабна 8 борби за Лукойл Академик. Христо Николов добави 15 и 6 борби. Джъстин Нокс реализира 14 точки. Божидар Аврамов приключи с 11 и 5 асистенции.

Арвидас Сиксиус бе най-резултатен за Ювентус Утена с 19 точки. Миндаугас Купсас и Антъни Айрлънд отбелязаха по 14 точки.

Повратна точка: След равностойното начало Лукойл постепенно наложи своето темпо и чрез силно включване на Джъстин Нокс от пейката, шампионите поведоха с 22:16. В първите 5 минути на втория период “студентите” лимитираха съперника си до 3 точки, като си осигуриха аванс от 17 точки на голямата почивка за 47:30 след като и Божидар Аврамов и Кийт Клентън се развихриха.

След паузата домакините увеличиха преднината си до 20 точки след тройка на Христо Николов. Литовците обаче нямаха намерение да се предават и през последната четвърт намалиха до 61:71. Устремът на гостите продължи за 71:75, но Антъни Рафа даде малко спокойствие на Лукойл за 79:71. Натискът на Ювентус обаче натежа на българския първенец и 5.5 секунди преди сирената Антъни Айрлънд фиксира 80:81. Фаул на Джъстин Нокс 0.1 секунди преди края прати на линията Симас Бутарлевичус, който не трепна на двата пъти и донесе успеха на Ювентус Утена с 82:81.

Какво предстои: Мач №2 между двата отбора ще бъде на 2 октомври от 19.00 ч. в “Арена Утена” на литовска земя, a победителят от тази двойка ще попадне в група А на Шампионската лига през 2017/2018, където го чакат Монако, Апоел Холон, Мурсия, Енисей Красноярск, Сардиния, Олденбург, както и по-добрият от Алба Фехервар/Пинар Кършияка.

СТАТИСТИКА ОТ ЛУКОЙЛ АКАДЕМИК – ЮВЕНТУС