Опит, спокойствие и стотици правилни решения. Всичко това е част от арсенала на капитана на отбора, чиято лента от мнозина е приемана като символична в баскетболната игра. В BBALL.BG обаче не сме на това мнение и смятаме, че именно тази фигура в един състав е от съществено значение за неговото развитие и успехи.

По този повод от днес ще Ви представим тези, които застават начело на отборите си в битка и поемат отговорността да водят в българския баскетбол, стартирайки новата си рубрика “Говори капитанът”. Започваме я по шампионски, защото първият наш събеседник е Асен Великов.

187-сантиметровият гард започва третия си пореден сезон от втория си период при “студентите”. През изминалите два роденият в Плевен баскетболист стана шампион на страната ни с “червените” и игра във ФИБА Къп. Преди това Асен носи екипа на Лукойл и през 2006/2007. Дългогодишен капитан и на Черно море, с който печели Купа България 2015, както и бронз от шампионата. Преминал е още през Левски и Рилски спортист. А какво значи за него лентата в Лукойл, ще Ви каже той самият:

“BBALL Говори капитанът” с Асен Великов:

1. Какво носи капитанската лента в един отбор?

- Тя носи допълнителна отговорност. Той трябва да помага и окуражава във всеки един момент съотборниците си на терена и извън него. Радвам се, че съм капитан на Лукойл Академик.

2. Има ли такова нещо като “лесен мач” и кога той се превръща в такъв?

- Аз лично смятам, че няма лесен мач! Когато цяла седмица тренираш и се готвиш за дадена среща и тя дойде, всеки иска да покаже най-доброто в рамките на 40 минути. Това не е никак лесно! Този термин тръгва от мачове, които завършват с голяма разлика или просто класите в отборите са различни.

3. Най-неудобният съперник…

- Сега не се сещам за такъв, не мисля, че има конкретен отбор. Всеки отбор има неудобни страни, но затова са тренировките преди това, за да се подготвиш за тях. 

4. Какво не би направил, за да спечели отбора ти?

- Интересен въпрос, но мисля, че бих направил всичко ако зависи победата само от мен, но тъй като сме колективен спорт, знам, че не всичко зависи само от един човек!

5. Какво казваш на момчетата преди да излезете на терена?

- Всеки път е различно. Ние си говорим всички и всеки казва по нещо на някой, аз нямам едни и същи думи преди всеки мач, които да казвам.

6. Най-голямата награда за теб е…

- Ако всеки един в отбора е щастлив и се чувства добре, тогава всичко ще е прекрасно.

7. Твоята рецепта за победа…

- Тренировки и вяра. За мен това са двете основни неща, за да побеждаваш.

8. Защо според теб, когато някой на терена сбърка, треньорите се карат на тези, които са на пейката?

- Може би искат да обяснят грешката и когато някой влезе да не е повтаря, но под емоцията излиза като каране и викане.

9. Когато има спречкване между играчи от двата отбора на терена, би ли се намесил, за да разтървеш участниците?

- Винаги бих се намесил! Няма как да остана отстрани и да гледам съотборник в такава ситуация без да съм до него.

10. С Лукойл искаш да стигнеш до …

- До края, но като за начало до групите на Шампионската лига. 

Вижте безпогрешния мерник на Асен Великов: