11 дни изминаха от финала на Евробаскет 2017, в който Словения триумфира с 93:85 над Сърбия, а емоциите още владеят Горан Драгич. Гардът на новия шампион на Стария континент си спомни за ключовия момент в срещата, в който тимът му е бил на път да се предаде.

Не знам как е изглеждало по телевизията, но тогава все едно бях в някакъв транс. Водихме с 12 точки, сърбите обаче направиха серия от 10-0 и внезапно се доближиха на две точки. Игор Кокошков поиска прекъсване. Всички играчи дойдоха на пейката и първата им реакция бе да се наведат и да се втренчат в пода. В този момент усетих, че това е най-трудният момент в срещата и почувствах, че трябва някак си да променя това настроение и да ги накарам да започнат да мислят по различен начин. Наистина се побърках и извиках: Какво става?! Това е последният ни мач! Играем на финал на европейско първенство и водим с две точки! Водим във финал и ние сме тези, които навеждаме главите си! Ние сме тези, които трябва да държат главите си изправени. И в този момент се случи нещо, сякаш всички се събудихме и наистина започнахме да играем като един до края на мача", разказва Горан Драгич.

31-годишният баскетболист прекрати кариерата си в националния отбор след завоюваното от Словения първо историческо злато от първенство на Стария континент, като първите четири дни след финала в Истанбул прекарва пред камери и обективи. Умората и удовлетворението са го преследвали през цялото това време, но сега за него предстоят битки в НБА.

През следващия месец MVP на Евробаскет 2017 ще започне третия си пореден сезон в Маями, където през миналата година реализира средно по 20.3 точки, 3.8 борби и 5.8 асистенции в 73 мача от редовния сезон в НБА, както и средни показатели от 16.5 точки, 4.9 борби и 3.9 асистенции в 6 двубоя от плейофите в лигата.