Шест европейски федерации ще се борят да получат правото играчите им, които участват в тимове от Евролигата, да се включат в националните си отбори за световните квалификации.

ШАНСОВЕТЕ ВЕЗЕНКОВ ДА ИГРАЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕЗ НОЕМВРИ НАМАЛЯХА ДРАСТИЧНО

Президентите на федерациите на Германия, Русия, Гърция, Италия, Испания и Турция излязоха със съвместно изявление, което включва няколко основни точки. Ето зад какво застанаха Инго Велс, Андрей Кириленко, Йоргос Василакопулос, Джовани Петручи, Хорхе Гарбохоса и Хедо Тюркоглу:

БЪЛГАРИЯ НА ПЪТ ДА ОСТАНЕ И БЕЗ ДИЙ БОСТ ЗА СВЕТОВНИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ

- най-добрите играчи от Евролигата ще бъдат поканени за квалификациите за световното първенство;

- шестте федерации ще подкрепят останалите европейски централи в опита им да включат играчите от Евролигата в националните си отбори;

- федерациите ще поискат от Европейската клубна асоциация да пренасрочи мачовете от Евролигата през ноември и февруари 2018 г. (б.а. - извън настоящите 37 седмици от календара), които съвпадат с двубоите от световните квалификации;

И ЕВРОЛИГАТА НАСТОЯВА ЗА СВОЕТО, САГАТА С ФИБА ИЗГЛЕЖДА БЕЗ РЕШЕНИЕ

Това предложение идва броени часове след като ФИБА отхвърли предложението на Евролигата за промени в календара си заради мачовете от най-силната клубна надпревара на Стария континент през ноември и февруари 2018 г. С него стана ясно още веднъж, че въпросните федерации ще подкрепят представителните си отбори.