Притесненията на всички от лятото насам са на път да станат съвсем основателни. Националният отбор на България по всяка вероятност ще остане без Александър Везенков в предстоящите ноемврийски квалификации за Световното първенство през 2019 г.

Очаква се 206-сантиметровото тежко крило да не получи разрешение от клубния си тим Барселона да отсъства по време на квалификационния прозорец на ФИБА след два месеца – развой, по-скоро очакван, отколкото изненадващ.

В свое изявление пред испанския медиен гигант „Ел Мундо Депортиво” спортният директор на каталунците Алберт Солер заяви, че приоритет за Барса е клубът, а не националните отбори.

„Няма как да спрем играч, който е повикан в испанския национален отбор. Просто законите в отделните държави са различни. При нас основният проблем е свързан с местните момчета, за които важи спортният закон на Испания. Въпреки това, вече сме заявили пред федерацията, че държим испанските състезатели на клуба да не пропускат мачове от Евролигата”, коментира Солер, загатвайки, че ако в Барселона са готови да дадат „зелена светлина” за включване в представителния тим на родината на някои от играчите си, то вероятно умуват единствено върху ситуацията на испанците.   

Клубът винаги ще защитава интересите на играчите си. Надяваме се ФИБА, Евролигата и федерацията да достигнат до взаимно съгласие и разумно решение, което да не поставя единствено на отборите и състезателите тежестта и отговорността сами да решават дали да играят в националния.”

„Ние настояваме, че играчите в Евролигата трябва да имат същите права като тези от НБА. Вторите няма да се включат в лагерите на националните си отбори поне в първите два квалификационни прозореца на ФИБА”, завърши Солер, оставяйки у всички ни усещането, че шансът за включването на най-добрия ни баскетболист в плановете на Любомир Минчев за ноември току-що бе изравнен с 0%.

Решение все пак може и да има. Легионерите, играещи в клубове от Евролигата, да бъдат допуснати до вторите мачове от встъпителните два прозореца на квалификациите за Мондиал 2019.

Първите срещи в първите два прозореца на ФИБА (през ноември и февруари) съвпадат с двубои от Евролигата, но пък вторите ще са през уикендите, когато местните лиги в Европа няма да настояват за провеждане на кръгове от първенствата.   

И ЕВРОЛИГАТА НАСТОЯВА ЗА СВОЕТО, САГАТА С ФИБА ИЗГЛЕЖДА БЕЗ РЕШЕНИЕ