Войната между Евролигата и ФИБА предстои да префасонира българската поговорка „Двама се карат, трети – печели” на „Двама се карат, а трети е най-потърпевш”.

По-рано днес от управата на Евролигата заявиха, че са готови с вариант за годишен календар, който да даде решение на създалата се ситуация, заради която по-голямата част от националните тимове в Европа ще останат без звездите си в квалификациите за Световно първенство през 2019 г.

ШАНСОВЕТЕ ВЕЗЕНКОВ ДА ИГРАЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕЗ НОЕМВРИ НАМАЛЯХА ДРАСТИЧНО

Припомняме, че считано от лято 2017, квалификационният цикъл за Мондиал 2019 минава през няколко квалификационни „прозореца” в следващите 2 години през месеците ноември, февруари, юни и септември. Тъй като първите два прозореца съвпадат с редовния сезон в календара на евротурнирите, по всяка вероятност в тях легионерите, които участват в Евролигата, няма да облекат националните фланелки на страните си.

В предложението за календар Евролигата се позовава на следните условия:

1. Федерациите трябва да имат на разположение най-добрите си играчи за всички официални срещи.

2. Националните тимове трябва да имат мачове на собствен терен.

3. Календарът на националните отбори трябва да заема 4-седмичен срок от сезона, в който не е включена двуседмичната подготовка.

4. Клубният календар трябва да заема 38 седмици от сезона.

5. Професионалните баскетболни състезатели трябва да имат поне 4 седмици пълна почивка от каквито и да е официални мачове, подготовка и т.н.

Календарът на Евролигата обаче крие малка уловка. Най-силният клубен турнир на Стария континент на практика предлага връщане на стария модел:

4-седмична почивка през август; Клубна предсезонна подготовка през септември; Сезон на клубните отбори от октомври до средата на юни; Двуседмичен лагер на националните отбори в края на юни; 4-седмичен квалификационен цикъл на националните отбори през юли.

И, така. Въпросът вече е в ръцете на ФИБА. За да отвърне положително, би означавало международната централа да се откаже от току-що приетия си, чисто нов календар. За никого от нас, обаче, няма да е трудно да се досети какъв ще е отговорът.