Какво се случи: За втори път в историята си Словения се класира на полуфинал на Евробаскет. В зала “Синан Ердем” в Истанбул тимът на Игор Кокошков триумфира в драма с Латвия след 103:97 във втория 1/4-финал на шампионата на Стария континент. Предишният път, когато словенците бяха в Топ 4 на Европа бе през 2009 г. в Полша, оставайки на крачка от бронза след загуба от Гърция с 56:57.

Най-добри: Безпощаден и голям Лука Дончич, играещ като истински майстор, но едва на 18 години, нареди парченцата от победния пъзел, който бе разпръснал на терена Игор Кокошков. Гардът на Реал Мадрид даде импулс на своите с 27 точки, които допълни с 9 борби, плюс 1 асистенция и чадър за 37 минути в игра. Младокът бе 3/3 от средно разстояние и 9/10 от линията за изпълнение на наказателни удари в добавка към 4-те му тройки. 

Капитанът Горан Драгич допълни симфонията на словенците с 26 точки, 6 борби и 8 асистенции. Кремен Препелич реализира 17. Антъни Рандолф се отчете с 16 точки и 9 борби.  

Кристапс Порзингис бе най-резултатен за Латвия с 34 точки и 6 борби. Давис Бертанс наниза 23. Дайрис Бертанс остана с 12 и 6 асистенции.

Повратна точка: Латвийците се оказаха в ролята на водещ в резултата след 20 минути, макар че не започнаха никак добре срещата, но все пак обърнаха до 55:51. Горан Драгич и компания не се предадоха и през третия период направиха серия от 11-0, за да излязат напред с 62:55. Дуото Кристапс Порзингис и Давис Бертанс даде надежди на Латвия през последната четвърт, след като сведе пасива му до 1 точка, но две поредни тройки и кош на Лука Дончич бяха достатъчни на Словения да се свести и до края смяна на лидерството нямаше.

И още: Емоциите достигнаха връхната си точка в края! 7.7 секунди преди сирената Антъни Рандолф дръпна за ръката Кристапс Порзингис в подкошието, като след това двамата се спречкаха, за което получиха технически нарушения. Графата с подобни фаулове допълниха и Давис Бертанс, както и пейката на Словения.  

Какво предстои: На 14 септември от 21.30 ч. в Истанбул Словения ще срещне европейския шампион Испания в спор за място на финала на Евробаскет 2017.

СТАТИСТИКА ОТ СЛОВЕНИЯ – ЛАТВИЯ