Генералният секретар на ФИБА Патрик Бауман защити календара на международната централа и идеята мачовете от световните квалификации да се провеждат по време на сезона, а освен това атакува Евролигата. Според него, играчите от най-силната клубна надпревара на Стария континент могат да присъстват в поне два от игровите прозорци.

Националните отбори задвижват еволюцията и растежа на баскетбола и като световен управителен орган, отговарящ за развитието и популяризирането на този спорт в световен мащаб, ФИБА ​​се ангажира да генерира нови таланти, както и да подкрепя и укрепва представителните тимове”, се казва в изявление на Бауман, разпространено от “SportsPro Media”.

Изразяваме притеснения относно отсъствието на играчи от НБА за игровите прозорци през ноември и февруари. Списъците на националните отбори за европейското показват, че само 11% от играчите играят в НБА. Това означава, че близо 90% от сегашните отбори ще бъдат на разположение за тези два прозореца и всички играчи от НБА ще бъдат свободни за селекция за квалификациите през юни и септември догодина”, допълва генералният секретар на ФИБА.

За съжаление, шепа европейски клубни представители, които са част от Евролигата, публично заявиха, че няма да пуснат играчите си в националните отбори през ноември и февруари, за да се състезават в непрекъснато развиващ се по свой начин турнир на европейско ниво. Има обаче някои разлики. НБА е затворена лига, със собствени правила и календар, която няма нищо общо с ФИБА. Докато Евролигата е международна европейска лига, включваща клубове, които се възползват от националните си лиги, и е тясно свързана с ръководния орган във всяка страна”, смята Патрик Бауман.

Ние подкрепяме амбицията на Евролигата за силен баскетбол на Стария континент, но в крайна сметка позицията на тези няколко клуба ще бъде в ущърб на собствените им страни, чиито шансове за квалификацията ще бъдат намалени. Националните им отбори ще бъдат отслабени, а отделните баскетболисти, които са горди да носят цветовете на страната си, ще имат тази рядка възможност да не бъдат допуснати до тях”, казва още секретарят на международната централа.

Процесът на преструктурирането на календара на ФИБА започна още през март 2011 г. със задълбочен процес на консултации, включващ лиги, федерации и други заинтересовани страни. Точните дати на прозорците на националните отбори бяха потвърдени и публикувани през август 2015 г., като всички участници имаха достатъчно време да се приспособят. Решението за приемането на новия календар бе взето единодушно от Световния конгрес на ФИБА ​​в интерес на баскетбола в световен мащаб, за да се развият повече страни и играчи - цел, споделена от всички експерти и от НБА”, допълва Бауман.

Този нов календар е решаваща стъпка в развитието на баскетбола, тъй като се стремим да станем най-популярният спорт във всяко кътче по света. Време е да се ускори развитието на баскетбола. Трябва да работим заедно, за да направим новия календар успешен, а вратата на ФИБА винаги е отворена за тези, които искат да влязат в позитивен диалог, основан на най-добрите принципи на спорта и дългосрочните интереси на глобалния баскетбол”, завършват Патрик Бауман.