Дарио Шарич е сред най-добрите играчи на Евробаскет 2017, а това няма как да не бъде отдадено и на силното му представяне в НБА през миналия сезон. 208-сантиметровото тежко крило бе сред фаворитите и за спечелването на приза за Новобранец на годината в лигата през 2016/2017, но не успя да го прибере.

Ако бях спечелил приза, бих се отказал от него заради медал с националния отбор на Хърватия. Ние чакаме толкова дълго този медал. Мечтаем да го спечелим за страната си и за хората, които ни подкрепят. Всички ние сме едно цяло”, казва баскетболистът на Филаделфия.

22 години изминаха откакто за последно Хърватия стъпи на подиума и получи медал от европейското през 1995 г. в Сърбия и Черна гора, но с бронзов цвят.

Всички искаме най-после отборът да постигне добри резултати, без значение как се казва треньора. Един медал би дал още по-сериозен тласък за развитие на играта. Нещата в бъдеще ще бъдат по-лесни за нас”, допълва Дарио Шарич.

В неделя (10 септември) от 21.30 ч. Хърватия ще се изправи срещу Русия в Истанбул в спор за място на 1/4-финалите на европейското.

Това е най-важният ни мач. Може би дори най-важният за това поколение на Хърватия, което e допълнено и от талантливия Драган Бендер”, коментира крилото.