Кристапс Порзингис е звезда в Ню Йорк, но той е повече от щастлив, когато играе за латвийския национален отбор. Евробаскет 2017 пък го превърна в най-добрия посланик на страната си в света на баскетбола.

"Аз съм горд латвиeц. Горд съм откъде съм дошъл. И съм горд, че представям моята страна в този голям турнир. Всичко се крие в силата на екипа. Става дума за трите звезди, които носим на гърдите си и нищо друго не е от значение. Няма индивидуални награди. Искаме да излезем на терена и да стигнем колкото се може по-напред в турнира", споделя Кристапс Порзингис след първите си пет мача с Латвия на европейското.

Играейки за Ню Йорк в САЩ, осъзнавам, че нося огромна отговорност, представяйки и родния ми град Лиепая. Наистина е невероятно, че играчите в националния отбор на Латвия са от различни градове. Хубаво е, че имаме момчета, които идват от различни части на страната. Обичам да съм у дома, покрай семейството ми. Мисля, че имаме една от най-добрите бази в Европа, каквато е тази в Лиепая. Има всичко, което ти е необходимо, за да се подготвиш и точно затова се махнах от Ню Йорк след края на сезона”, разкрива центърът.

Предишният път, когато Кристапс Порзингис носи екипа на Латвия бе на европейското първенство за юноши до 18 години, на което неговата родина бе домакин през 2013 г.

Беше наистина специален турнир, но не завърши по най-добрия начин за нас. Бяхме толкова близо до бронза, но Испания го взе след тройка в самия край. Все още усещам част от разочарованието в себе си. Затова искам да стигнем до битката за медали на това европейско”, допълва 22-годишният баскетболист.