Забравете за частни самолети, огромни яхти или екзотични острови... Част от звездите от Националната баскетболна асоциация (НБА) вече не харчат парите си за скъпи играчки, а инвестират. Ако доскоро елитните спортисти предпочитаха да влагат изкараното в недвижими имоти, сега те се превръщат в бизнесмени.

Последният, който реши да се насочи към бизнеса, е Кевин Дюрант. Крилото на Голдън Стейт имаше основна заслуга за титлата на "воините" през миналия сезон и беше избран за Най-полезен играч на финалите. Дюрант вече е акционер в компанията Rubrik, която предлага облачни услуги за съхраняване на данни.

"Мисля, че това е точният момент да започна бизнес и да се впусна в една съвсем различна материя. Чувствам се много мотивиран и мисля, че работя с много добър екип", каза Дюрант пред USA Today.

Сумата, която той влага в проекта, не се назовава. Той ще бъде съветник на борда за стратегически маркетингови инициативи. Дюрант ще вземе участие в конференцията за технологии VMworld в Лас Вегас.

Бизнес извън спорта

Кевин Дюрант далеч не е единственият баскетболист, който инвестира част от спечелените милиони в хай-тек бизнес.

Напред по този показател е Андре Игуодала. Съотборникът на Дюрант в Голдън Стейт с право е наричан от всички в лигата "швейцарското ножче", защото е сред най-универсалните играчи. Игуодала обаче е също толкова универсален и извън паркета.

"Запалих се в момента, когато подписах с Голдън Стейт. Мисля, че роля изигра и фактът, че сме в Калифорния. Силициевата долина е тук и се запознах с хора от този бранш. Сега докато някои си почиват преди сезона, аз имам срещи и различни бизнес конференции", споделя Игуодала.

Началото е в придобиване на бизнес за дрехи втора употреба. Баскетболистът е недоволен, че "високи и кльощави мъже" не могат да си намират дрехи лесно, затова се впуска в този бранш. Само след няколко месеца работа фирмата му Venture е придобита от Ebay срещу многократно по-голяма сума от инвестираната.

Следва пренасочване към високите технологии, за да се стигне до големите акули в бизнеса. Гардът притежава акции в Apple, Facebook, Twitter и дори "Тесла".

"Преди да започнеш някакъв бизнес, винаги трябва да знаеш с какво се захващаш. Получих този съвет лично от Уорън Бъфет и гледам винаги да го спазвам", добавя баскетболистът.

Благодарение на предприемаческите си качества Игуодала и неговият партньор в бизнеса Клайн Томас в момента са сред най-търсените лектори на социалната мрежа LinkedIn. Двамата пътуват из САЩ, за да участват в различни семинари.

Освен, че Голдън Стейт е най-добрият отбор в НБА, "воините" могат да се похвалят и с най-много бизнесмени в състава си.

Голямата звезда Стеф Къри не остава по-назад, като инвестира огромни средства в социалната мрежа Slyce, в която е съосновател. Плеймейкърът на шампионите си партнира с бившия си съотборник в колежа "Дейвидсън" Брайънт Бар. Платформата на Къри представлява връзка между фенове и атлети, за да могат те да общуват по-лесно. "Освен това имаме и чат, който ще изкачи комуникацията на съвсем различно ниво", твърди Къри.

Колкото повече, толкова повече

Крилото на Ню Йорк Кармело Антъни може да остане без нито една титла в кариерата си, но пък сметка на това показва, че знае как да управлява печеливш бизнес. Баскетболистът, който e десеткратен участник в Мача на звездите, основа преди няколко години основа компанията Melo7 Tech Partners. Чрез консорциума Антъни има инвестиции в общо 28 фирми, повечето от които са в различни сфери. Последната изглежда наистина внушителна – 170 млн. долара в компанията за матраци Casper. Интересното е, че дялове купуват още Кайри Ървинг, Игуодала, най-добрият сноубордист в света Шон Уайт, както и звездата от Холивуд Кевин Спейси.

Крупен акционер е и Кобе Брайънт, който прекрати кариерата си. Петкратният шампион с Лос Анджелис Лейкърс е вложил 100 млн. долара в различни технологични и медийни компании в Лос Анджелис. Негов партньор в това начинание и ментор по бизнес въпросите е Джеф Стибъл. Предприемачът е определян за един от гениите на Америка в капиталовите инвестиции и е чест автор в "Ню Йорк Таймс".

Подготовка за живота след края на кариерата

Огромните суми, които печелят звездите от НБА по време на кариерите си, са достатъчни да се осигурят няколко поколения напред. Заради зачестилите случаи на бързи фалити след края на кариерите обаче от Лигата взеха решението да пращат играчите на курсове.

"Играчите се обучават заедно и по този начин са готови за живота след баскетбола. Те се опознават много по-добре и доста от тях започват съвместен бизнес", казва Дарън Хейтнър, спортен адвокат във Форт Лодърдейл, Флорида, който представлява играчи от НБА като Дреймънд Грийн и Иман Шъмпърт.

Някои баскетболисти се насочват към неща, които са им по-близки. Арън Гордън от Орландо инвестира голяма сума в приложение, което помага на спортистите за физическата им подготовка.

Крис Бош, който е завършил Техническия университет в Джорджия и има специалност по графичен дизайн и компютърни науки, също се насочва към новите технологии.

"Инвестициите са много специална материя, която не е за всеки. Да, тези момчета печелят много пари докато играят баскетбол, но това не е гаранция, че ще продължават да печелят когато станат и бизнесмени. Те се нуждаят от добър екип, който да им помага", казва още Хейтнър.

Сред звездите от НБА има и отрицателни примери като Антоан Уокър и Гилбърт Аринас. И двамата правят стабилни кариери, а след това инвестират по над 100 млн. долара, без да успеят да реализират печалба.

Автор: Симеон Кичуков, в-к “Дневник”