Еторе Месина подкрепи голяма част от колегите си в треньорските среди и разкритикува ФИБА за новата система на квалификациите, която от международната централа въведоха и според която мачовете ще се провеждат на игрови прозорци по време на сезона. Това накара НБА и Евролигата да спрат баскетболистите, участващи в двете лиги.

Това е наистина много тъжно. Ако работите в НБА или Евролигата, трябва просто да забравите за това. Всички треньори и играчи мислят по този начин, но за съжаление в стаята, където взимат тези решения, няма такива. Ще гледаме и ще подкрепяме Италия по телевизията”, сподели Еторе Месина след мача с Литва на европейското.

Мога да използвам по-сурови думи от тези. Това е унизително за федерациите, които ще молят група играчи да класират един отбор, а след това ще трябва да им кажат – благодарим ви, но някой, който се предполага, че е по-добър от вас ще играе в основния шампионат, допълни селекционерът на Италия.

За съжаление скоро няма да може да видите Валанчиунас, Белинели, Мели и всички тези, които доставиха толкова голямо удоволствие на хората в Тел Авив. Чудя се каква ще e следващата стъпка на този гений, измислил това”, каза още Еторе Месина, който допълни, че ще се моли в църквата по пътя към търсене на отговор дали контузеният Николо Мели трябва да бъде по екип в следващия мач.