Европейското първенство по баскетбол ще бъде юбилейно и ще короняса шампион №40 на Стария континент. То се организира от ФИБА и ще стартира утре (31 явгуст), като ще продължи до 17 септември. Домакини на събитието ще бъдат четири държави. Това са Израел, Румъния, Турция и Финландия, които приемат по една група.

Участие в шампионата ще вземат 24 тима, разделени в 4 потока по 6. Група А, където са отборите на Полша, Гърция, Франция, Финландия, Исландия и Словения, ще играят помежду си в Хелзинки. Тел Авив приема група Б, където се Украйна, Израел, Литва, Грузия, Италия и Германия. Група Ц е поверена на Клуж, а там са Хърватия, Чехия, Испания, Черна гора, Румъния и Унгария. Срещите от последната група Д ще бъдат в Истанбул, където ще са Великобритания, Русия, Сърбия, Латвия, Турция и Белгия.

За Топ 16 се класират първите четири отбора от всяка група след края на първия етап, а при равенство в точките се взимат предвид резултатите в директните двубои. Вторият критерий е точковата разлика, а последният са отбелязаните точки. Във втория етап, който ще се проведе в Турция, тимовете играят на кръст (б.а. – например 1-ия от група А срещу 4-ия от Б и 2-ия от група А срещу 3-ия от Б). Осемте победители продължават на 1/4-финалите, които ще се играят на 12 и 13 септември. Полуфиналите са на 14 и 15 септември, а мачовете за разпределение на медалите на 17 септември в Истанбул.

Всички мачове от Евробаскет 2017 може да наблюдавате на живо в официалния канал на ФИБА в youtube

Запознайте се с градовете-домакини: