Ръководството на Лукойл Академик обяви името на седми нов играч в лятната селекция за сезон 2017/2018. Става въпрос за Байрън Уесли – шампион със Сиукс Фолс Скайфорс в Лигата за развитие на НБА за 2015/2016.

Уесли е петият американец, който акостира в редиците на българския първенец след назначаването на известния израелски треньор Шарон Друкер, от когото се очаква най-после да класира Лукойл в мечтаната Шампионска лига на ФИБА.

Байрън Уесли е роден на 26 декември 1992 г. Висок е 196 см, шутинг гард. През последната състезателна година се подвизава на две места в Европа – започва сезона във финландския Катая Баскет (17,5 точки, 5,8 борби, 1,8 асистенции в 6 мача), след което се мести в полския Даброва Горница (10,8 точки, 3,1 борби, 1,6 асистенции в 23 мача).

В колежанската лига на САЩ Уесли е възпитаник на университета в Южна Каролина, където изкарва 4 години (2011-2014). През последния си сезон в NCAA гардът е част от тима на Гонзага.

Байрън Уесли се присъединява в Лукойл Академик към сънародниците си Далтън Пепър, Антъни Рафа, Джъстин Нокс и Кийт Клентън. Петимата, заедно с българите Христо Николов и Николай Стоянов са новите имена в състава на шампионите, които допълниха селекцията на „студентите”, в която пък от миналогодишния отбор останаха петима: капитанът Асен Великов, Божидар Аврамов, Димитър Димитров, Павлин Иванов и младокът Цветомир Чернокожев.

Вижте го сами: