Евробаскет 2017 стартира днес по обяд, а тронът на Стария континент в следващите 18 дни ще защитава Испания, който триумфира със златото в Лил преди два години. “Ла Фурия” ще се бори за шести пореден медал от европейско след златото от 2009, 2011 и 2015 г., среброто от 2007 г. и бронза от 2013 г.

Селекционерът Серджо Скариоло ще има шестима играчи от НБА. Това са братята Пау и Марк Гасол, братята Уили и Хуан Хернангомес, Рики Рубио и Алекс Абринес. В добавка към Серхио Родригес и Хуан Карлос Наваро, които имат опит в лигата отвъд океана. Единственият, който остана извън сметките е Серхио Люл заради скъсани връзки на коляното.

И като стана дума за Скариоло, специалистът никога не e губил европейско и има на сметката си 3 трофея от 3 турнира в Европа. Не се и съмнявайте, че следващата му цел е триумф в Истанбул на 17 септември. Късметът му се усмихна и в първата фаза на шампионата, защото испанците избегнаха Сърбия, Гърция, Литва и Франция.

И ако още не сте напълно убедени, че трябва да гледате европейското, Ви напомняме, че на първенството в Турция, Румъния, Финландия и Израел ще участват общо 31 играчи от НБА. Това означава, че Евробаскет 2017 ще бъде смесица от част от звездите в най-силното първенство в света и колегите им от най-добрите шампионати на Стария континент.